Lengyel EU-elnökség: a pesti éjszakában gyújtogattak + Képek

Eleinte alig száz érdeklődő volt kíváncsi vasárnap késő este a városligeti Millenniumi hídfőnél tartott fényinstallációra, amelyet a lengyel EU-elnökség hivatalos projektjeként hirdettek meg. Aztán ahogy nőtt a megjelenő fénydobozok száma, annál többen lettek a nézők is a Vajdahunyad vára előtti, festői területen.

2011. 09. 05. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a legszerencsésebb időpontra, vasárnap este fél 9-re hirdette meg előadását az Akademia Ruchu (Mozgás Akadémia) a budapesti Városligetben. De hát nincs mit tenni, szabadtéri fényjátéknak kizárólag naplemente után van értelme, így a „fényszínészek” is megvárták, amíg teljesen besötétedik a liget Millenniumi hídfőjénél, a Városligeti-tó partján. A csónakázótó mellé már gondosan bekészítették az 50-szer 50 centiméteres, fémrudakkal megerősített, belül 4-4 gyertyával megvilágított papírdobozokat, amelyeket aztán a lassan zenébe átillanó gépi tücsökciripelés által kísérve kiszórtak a nézők és a hosszanti színpad közé.





Amint végeztek a bő száz kocka kihelyezésével, az eleinte mintegy 100 fős nézősereg több százra duzzadt. Nyilván sokakat érdekelt, „mit vétettek” egy sereg üldögélő ember figyelő szemei előtt a fénydobozok. Már eltelt fél óra is az előadás kezdete óta, amikor a feketébe öltözött művészek újra felkapták a fényforrásokat, a hosszúkás színpadra vitték, és elkezdett összeállni egy felirat. A zene egyre hangosabb volt, a betűk egyre talányosabbak, hisz ebben a fázisban még nem a végleges rendjükben helyezték el a kockákat… Végül összeállt a három szó: „A változások hídja”.





Ezzel még nem volt vége az előadásnak. Az egyik „figura” papirost vett elő, és a rajta lévő útmutatások alapján variálni kezdték a betűket – itt sem pár percre tessék gondolni –, ám akárhogy próbálkoztak, vélhetően nem sikerült kirakni azt a kockaformációt, amit szerettek volna. Ekkor már mintegy 300-an figyelték az eseményeket, amelyeket a világhírű lengyel társulat oltási munkálatai zártak – földhöz csapták az égő kockákat.





A szerző felvételei

Az Akademia Ruchu színházat – a Polinst.hu-n található információk szerint – 1973-ban alapították Varsóban, létrejötte óta Wojciech Krukowski vezeti. Profiljuk a „színházi viselkedés”, a mozgás- és a vizuális kultúra legkülönfélébb helyszíneken – gyárterület, utca, természet – való bemutatása, törekedve arra, hogy újradefiniálják a város és a színház viszonyát. A formateremtőnek számító alternatív gárda túl van mintegy 600 előadáson, nyílt színi akción, bejárva a világot Venezuelától Japánig. Az emlékezetes városligeti „megmozdulást” a Szépművészeti Múzeum, a lengyel nagykövetség és a Lengyel Intézet tette lehetővé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.