Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Másfél évszázad után látogatható az Apponyi-könyvtár

Mintegy másfél évszázad után október elsejétől újra látogatható az Apponyi család világhírű magánkönyvtára a 16. és 17. században épített, közelmúltban felújított és luxusszállóvá átalakított reneszánsz kastélyban a Nyitrától északkeletre fekvő Apponyban (Oponice), Apponyiék egykori családi birtokán.

MNO
2011. 09. 30. 18:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pallas kislexikon szerint az Apponyi-könyvtár, az egyik legbecsesebb magyar magánkönyvtár, melynek alapját gróf Apponyi Antal belső titkos tanácsos vetette meg 1774-ben Bécsben. Halála után fia, szintén Antal, aki 1849-ig osztrák követ volt a francia udvarnál, megvette testvéreitől a könyvtárat, és 1827-ben Pozsonyba szállította, ahol a megyeház mögött külön erre a célra emelt épületben helyezte el, melynek homlokzatára e föliratot illesztette: Litteris in patria augendis (A haza műveltségének emelésére). Apponyi Antal később az időközben felduzzadt gyűjteményt közkönyvtárrá akarta átalakítani, de miután ez nem sikerült, az akkori Nyitra megyei Apponyban álló családi kastélyba szállíttatta, ahol jelenleg is található.

A korábban majdnem 30 ezer kötetből álló könyvtárban igen sok és becses kéziraton, a görög és római remekírók fényes kiadású gyűjteményén és nagyszámú régi magyarországi nyomtatványon kívül számos természetrajzi, történeti és művészeti munka található. A könyvtár legbecsesebb könyveit és kéziratait 1892. novemberben eladták. A könyvtár jelenleg 17 342 kötetből áll. Legértékesebb darabja Szókratész műveinek egy 1505-ös bázeli kiadása. A könyvtárban római pápák művei mellett francia királyok magánlevelezése is megtalálható, de olvasható itt Leonardo da Vinci, Goethe, Schiller, Kant vagy Fichte is eredeti kiadásban.

Az Apponyi-könyvtár ma a Szlovák Nemzeti Könyvtár tulajdona, míg a részben szállodaként üzemelő kastély egy kereskedelmi társaságé. A felújítás mintegy 10 millió euróba került. A költségek 30 százalékát uniós forrásokból fedezték, míg ötszázaléknyi összeget a ma teljes egészében szlovákok lakta kisközség önkormányzata biztosított. Peter Králik, a kastély kezelője újságíróknak elmondta: a felújított kastélyban tárlatvezetéseket tartanak, és az értékes, gyönyörűen bebútorozott könyvtárban lehetővé teszik a kutatómunkát is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.