Megőrzik a vizes élőhelyeket

A Natura 2000 területek vizes élőhelyeinek hatékonyabb megőrzését és jobb kezelését célozza az a nemzetközi program, amely több mint 2,5 millió euróból, hét ország együttműködésével valósul meg a következő években – közölte a nyitókonferenciához kapcsolódó sajtóbeszélgetésen a projekt koordinátora Szolnokon.

MNO
2011. 09. 08. 21:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fábián Zsófia elmondta, hogy a túrkevei székhelyű Nimfea Természetvédelmi Egyesület főpályázóként hét ország – Magyarország, Ausztria, Olaszország, Bulgária, Görögország, Románia és Szerbia – további 13 szervezetével közösen lép fel a Natura 2000 vizes élőhelyek védelme érdekében. A délkelet-európai együttműködési program keretében 2014 januárjáig dolgoznak együtt az érintett nemzetek képviselői, a kiválasztott fajok és élőhelyek jellege szerint négy munkacsoportot alkotva.

Tevékenységük célja, hogy közös nemzetközi stratégiát és eszközrendszert dolgozzanak ki a Natura 2000 hatálya alá tartozó vizes élőhelyek hatékonyabb megóvására és ésszerűbb, fenntarthatóbb kezelésére. Mindemellett a projekt része az új stratégiák és szemlélet nemzeti szintű elfogadtatása és gyakorlati megvalósítása is.

A résztvevők elképzelései között szerepel továbbá élőhelyek és fajok szerinti nemzetközi cselekvési tervek kidolgozása, védelmi akciók megvalósítása, valamint a fenntartható turizmus népszerűsítése – fogalmazott a programvezető, aki jelezte: két hazai, három-három osztrák, olasz és román, valamint egy-egy szerb, bolgár és görög szervezet – köztük nemzeti parkok, önkormányzatok, egyetemek és kutatóintézetek – vesznek részt a munkában, amelynek teljes költségvetése 2,545 millió euró.

A kiadások 75 százalékát európai uniós pályázati forrásból, míg egynegyedét saját erőből finanszírozzák. A magyarországi projektelemek a Balaton környéki vizes élőhelyekre és a Túrkeve, illetve Mezőtúr között 290 hektáron elterülő Pásztópuszta pannon szikes gyepére összpontosítanak. Ez utóbbira az együttműködésben egyedüli civil szervezetként részt vevő Nimfea Természetvédelmi Egyesület 523 ezer eurót fordíthat majd – tájékoztatott Fábián Zsófia.

Az eseményen a projekt olasz, román és bolgár partnerszervezeteinek képviselői is részt vettek, akik ismertették a szakmai munkába bevont Natura 2000, illetve UNESCO világörökségi védelem alá eső területeik sajátosságait és a fejlesztések tervezett irányait.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.