Mérföldkő: nem öltek meg senkit

Mérföldkő: egyetlen amerikai katona sem vesztette életét Irakban augusztusban – tudósít a The New York Times. Először történt ilyen az invázió története során, a biztonságos hónap a katonaság szerint a síita milicisták elleni kemény fellépésnek köszönhető. A szomszédos Illinoistól volt kénytelen helikoptereket kölcsön kérni Vermont, mivel az állami gárda mind a hat járműve Irakban teljesít szolgálatot – írja a BurlingtonFreePress.

Kovács N. László
2011. 09. 01. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (nytimes.com)

Mérföldkő: egyetlen amerikai katona sem vesztette életét Irakban augusztusban – tudósít a The New York Times. Először történt ilyen az invázió története során, a biztonságos hónap a katonaság szerint a síita milicisták elleni kemény fellépésnek köszönhető.

Különösen jelentős ez annak tükrében, hogy júliusban 14 katonát öltek meg az országban – három éve nem szenvedett ilyen súlyos veszteséget az Irakban állomásozó kontingens. A különböző felkelő erők már júniusban új offenzívába kezdtek az amerikaiak ellen. A hadsereg vezetése ezért tárgyalásokba kezdett az iraki vezetőséggel, energikusabb fellépésre ösztönözve a tábornokokat. A noszogatásnak meg is lett az eredménye: az ország terrorelhárító csapatokat indított a veszélyes célpontok ellen, bagdadi bírókat utaztatott a déli területekre, hogy az elfogott felkelőket biztosan ne engedjék szabadon, és leváltotta a szegényesen teljesítő katonai vezetőket.

A síita csoportokat, amelyek főként az ország déli részén és Bagdadban aktívak, az amerikaiak szerint Teherán pénzeli. Az iszlám köztársaság rajtuk keresztül vív burkolt háborút legnagyobb ellenfele ellen. Az iraki kormány, amely főként síita tagokból áll, az év első felében az al-Kaida és a szunnita milíciák ellen vetette be erejét, a síiták ezért tudtak így megerősödni – július közepén előfordult, hogy egy déli amerikai bázist egyetlen nap alatt 43 rakétatámadás ért. A júniusi 14 halálesetből csupán kettőért nem ezek a csoportok voltak a felelősek.

Augusztusban azonban – az amerikaiak ösztönzésére – ellenük fordult Bagdad haragja. A végrehajtott terrorelhárító missziók kétharmada a déli milíciák ellen irányult, ráadásul a hadsereg értesülései szerint a kormány iráni kapcsolatokkal is tárgyalt a támadások beszüntetéséről vagy legalábbis csökkentéséről. Az amerikaiak is kivették részüket a kampányból: a katonaság harci gépei és helikopterei folyamatos tűz alá vették a sivatag egyes részeit. „Hajlandók vagyunk megvédeni magunkat, és erre nem sajnálunk semmilyen eszközt – ezt üzentük nekik” – nyilatkozta Douglas Crissman tábornok, aki négy déli provinciáért felelős. A stratégia bevált: a rakétatámadások megritkultak – előfordult, hogy egész nap csend honolt a bázisokon –, a mintegy 48 ezer amerikai katona közül pedig egy sem vesztette életét.

Ez persze korántsem jelenti azt, hogy Irak most már biztonságos. A tervek szerint az amerikai csapatok év végéig elhagyják az országot, Crissman tábornok szerint ez a támadások újabb hullámát hozhatja, mivel minden milicista szeretne azzal dicsekedni, az ő támadásának köszönhetően mentek el a megszállók. A békés hónap ráadásul csak az amerikaiakra vonatkozott: csak augusztus 15-én 90 iraki halt meg és további 300 sérült meg a felkelők által levezényelt robbantássorozatban.

BurlingtonFreePress (burlingtonfreepress.com)

A szomszédos Illinoistól volt kénytelen helikoptereket kölcsön kérni Vermont, mivel az állami gárda mind a hat járműve Irakban teljesít szolgálatot – írja a BurlingtonFreePress.

A keleti parton végigsöprő Irene nevű trópusi vihar súlyos áradásokat hozott, amelynek következtében 13 vermonti település földi úton megközelíthetetlenné vált. A külvilágtól elvágott részekre ételt, vizet és gyógyszereket kell szállítani, az állam azonban nehéz helyzetben van, mivel hat Black Hawk helikoptere a világ másik végén teljesít szolgálatot: a légiflotta és 55 katona kórházi szállítóként szolgál Irakban.

Vermont így kénytelen volt Illinoistól segítséget kérni: a szomszédos állam nyolc járművet küldött, hat tandemrotoros Chinookot és két Black Hawkot. A szövetségi katasztrófavédelmi hivatal kárfelmérőit New Hampshire két helikoptere szállítja. A vermonti katonák küldetése már véget ért, a csapatok hazafelé tartanak, a hat Black Hawkot azonban alaposan szervizelés nélkül nem lehet a levegőbe küldeni. „Ha itthon lennének a gépeink, más lenne a helyzet – nyilatkozta Lloyd Goodrow, a vermonti gárda szóvivője. – Ezek a csapatok azonban szövetségi küldetést teljesítenek és amerikai életeket védenek Irakban. Szerencsére szomszédaink segítségével itthoni kötelességeinket is el tudjuk látni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.