Millió élmény rejlik benne, csak ravaszul kell megmutatni

Az ember privát, közösségi életében a szakralitás ugyanolyan fontos, mint korábban volt – mondta el az MNO-nak Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a szeptember 17-én induló Szakrális Művészetek Hete kapcsán. A rendezvény igazi kulturális kavalkáddal kívánja elkápráztatni a közönséget. A nemzeti múzeum főigazgatója szerint a művészetek gazdagságát ügyes és ravasz kiállításokkal kell új és új oldaláról megmutatni.

Pálffy Renáta
2011. 09. 11. 13:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mindenik embernek a lelkében dal van, / és a saját lelkét hallja minden dalban. / És akinek szép a lelkében az ének, / az hallja a mások énekét is szépnek” – idézte Babits Mihály sorait Márfi Gyula veszprémi érsek az V. Szakrális Művészetek Hete alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. Az érdeklődőket több mint ötven magyarországi helyszínen csaknem kétszáz program várja, amelyek – bár az ország legkülönbözőbb pontjain, sőt a határon túl helyezkednek el – egy dologban közösek: a művészetek eszközeit felhasználva igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy a szakralitás mindennapjaink szerves része. „Talán nem kell éles határvonalat húzni a profán és a szakrális között, talán nem is szabad. Minden olyan alkotásban, amelyben valamiképpen a hit, a Teremtő iránti tisztelet, szeretet megfogalmazódik, van valami szakralitás” – fogalmazott Márfi Gyula, hozzátéve: mielőtt szigorúan ítélnénk meg valakit, vagy valamit, gondoljunk Babits Mihály versére.

A szeptember 17-től 25-ig tartó fesztivál programjai között képző- és iparművészeti kiállításokat, színházi, irodalmi előadásokat, változatos koncerteket láthat a közönség, ráadásul ingyen. A zenei kínálat egyik kuriózuma, hogy a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódó Nyitott templomok éjszakáján, szeptember 17-én több felekezet templomaiban este 8 órakor – a Liszt-év jegyében – Liszt Ferenc egy-egy műve csendül fel, a határon innen és túl is. A fesztivál vendégei között olyan művészek lesznek, mint Sass Szilvia operaénekes, Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművész házaspár, Oberfrank Pál színművész, Sebestyén Márta, a Gryllus testvérek és Lackfi János író-költő. A Szakrális Művészetek Hetét az Ars Sacra Alapítvány szervezi, melyhez Budapest legnagyobb múzeumai – a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapest Történeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum – csatlakoztak egy-egy szakrális tematikájú kiállítással és koncerttel.

„Egy olyan vállalkozásról van szó, amely millió szálon kapcsolódik közösségünk történelméhez” – fogalmazott az esemény kapcsán Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. Mint mondta, múzeumuk ars poeticája, hogy minden olyan művészeti mozzanattal foglalkozzanak, amely a magyar közösség sorsával kapcsolatos. „A Szakrális Művészetek Hetén nagyon sok minden összetalálkozik, és a nemzeti múzeumnak nagyon fontos, hogy ebben részt vehessen” – hangsúlyozta, hozzáfűzve: „olyan gyöngyöket, drágaköveket kell megmutatni, melyek kapcsolódnak a rendezvény küldetéséhez”.

„Látványverseny”

Az MNO azon kérdésére, hogy a szakrális művészetek mennyire kapnak szerepet a modern világban, a főigazgató úgy vélekedett: „az emberi élet dimenziójában a szakrális művészetek állandó szerepet játszanak”. Mint kifejtette: a modern korban a korábbiakhoz képest az a változás, hogy a közéletben ennek kisebb szerepe van, hiszen a mindennapi életet világi szempontoknak megfelelően alakítjuk. Ám az ember privát, vagy közösségi életében ez ugyanolyan fontos, mint korábban volt. Csorba László úgy látja: semmivel sincs kevesebb hívő ember, mint korábban, csak más, modernebb formákban fejezik ki ezt a kulturális identitást, és ezt látni kell. Ennek kapcsán a főigazgató hangsúlyozta, hogy a Szakrális Művészetek Hete azért egy nagyszerű eseménysorozat, mert arra hívja fel a figyelmet, hogy rendkívül összetett életünkben ennek továbbra is nagyon lényeges szerepe van. Ezt a gazdagságot ügyes és ravasz kiállításokkal új és új oldaláról kell megmutatni – szögezte le.

Kérdésünkre, hogy hogyan lehet mindezt a fiatalsághoz közelebb vinni, Csorba László az élmény fontosságát hangsúlyozta. „A szakrális művészetekben is millió élmény rejlik, csak ügyesen meg kell szervezni, hogy ezt felismerjék, élvezni tudják” – mondta. „Olyan kiállítást kell csinálni, ami hat rájuk, amit átéreznek. Olyan eszközök kellenek, amelyek a mai elképesztő látványversenyben képesek elérni a küszöböt, és ilyen módon hatni tudnak” – szögezte le. Csorba László kiemelte: a Magyar Nemzeti Múzeum maximálisan igazodik ehhez, „hiszen a most élő honfitársainknál akarjuk elérni, hogy megértsék az üzenetet, gazdagodjanak, szórakozzanak”. A szórakozás révén az információt, a fontos tanulnivalót néha sokkal könnyebben és mélyebben lehet belevésni az ember lelkébe, mint hogyha valamilyen hagyományos, kicsit unalmas, kicsit reménytelen formában szajkóznánk nekik – vélekedett a főigazgató.

A Magyar Nemzeti Múzeumban „Krisztus arca megvilágít minket” címmel látható kiállítás, amelyen a szakrális és profán művészet tárgyai lesznek láthatók dr. Szilárdfy Zoltán jubilánus pap gyűjteményéből. Szeptember 17-én 19 órakor a múzeum dísztermében Liszt Missa Solennis (Esztergomi Mise) című darabja csendül fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.