Nagy durranásra készülnek a szakszervezetek

A munka világát érintő 9 pontos követeléscsomagot fogalmaztak meg az akcióegységbe tömörült szakszervezetek, amelyek szeptember 29-től indítják a határozatlan időre meghirdetett, D-Daynek keresztelt sztrájk- és tüntetéssorozatukat. A mintegy 70 szakszervezetet, civil- és társadalmi szervezetet tömörítő akcióegység Budapesten ülősztrájkot, kerekasztal-megbeszélés, nagygyűlést tart és félpályás útlezárásokkal lassítja majd országszerte a közúti forgalmat. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/808546" target="_blank">• A szakszervezet nem akar nagymértékű államosítást</a></strong>

MNO
2011. 09. 08. 14:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, az Akcióegység Operatív Törzs egyik vezetője szerdai megbeszélésük után közölte, az akcióegység a „demokráciáért, a szociális biztonságért, az emberi és a munkavállalói jogok megőrzéséért” küzd. Úgy vélekedett, a rendszerváltás óta nem volt példa ilyen akciósorozatra.

Ismertetése szerint a 9 pontos csomagban az akciócsoport követeli az igazságos és méltányos közteherviselést, a visszamenőleges hatályú törvénykezés beszüntetését, a háromoldalú társadalmi párbeszéd visszaállítását a munka világában, a szociális partnerekkel való egyeztetést a munka törvénykönyve tervezett módosításával kapcsolatban, a korkedvezményes és korengedményes szolgálati nyugdíjak alkotmányos védelmét, méltányos átmenet biztosítását a nyugdíjrendszer változtatásával kapcsolatban, a szakszervezetekkel való egyeztetést az új életpályamodellekről, a sztrájkjog visszaállítását, és azt, hogy ne csorbuljanak a szakszervezetek jogai.

A partraszállásra utalnak

Elmondta még, hogy a D-Day elnevezéssel a szövetségesek normandiai partraszállására utalnak, arra a napra, amely végül elhozta Európába a békét. Kónya Péter közölte: az akciók határozatlan idejűek, addig folytatják, amíg el nem érik a céljaikat, és amíg nem tudják a kormányt, a döntéshozókat befolyásolni; a helyzetet folyamatosan értékelik majd, egy pont teljesülése még nem jelent győzelmet. Kiemelte, hogy a megmozdulás politikamentes, a pártokat kérik, ne is csináljanak az akcióból pártpolitikai rendezvényt.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, az operatív törzs másik vezetője a megmozdulássorozatot ismertetve közölte: szeptember 29-én, délután kezdik az akciót a fővárosi Clark Ádám téren egy ülősztrájkkal, amelynek létszámtól függően több további helyszínre is lehet. Elmondta még, hogy szeptember 30-án a budapesti Kossuth téri Nagy Imre-szobornál tartanak társadalmi kerekasztal-megbeszélést, ahol társadalmi, szakszervezeti vezetőkkel beszélgethetnek az érdeklődők a jelenlegi hatalommal és az általa tervezett jogszabály-módosításokkal kapcsolatos problémáikról. Október 1-jén, délután rendeznek tiltakozó nagygyűlést a Kossuth téren, azt követően lehet csatlakozni az ülősztrájkhoz – emelte ki. Október 3-tól az ország különböző területén útszűkítéseket terveznek, ezeket határozatlan ideig fenntartják majd – tette hozzá.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke – aki szintén vezetője az operatív törzsnek – kifejtette:: az akciósorozattal azt követelik, hogy a kormányzat állítsa vissza a szociális párbeszédet, szociális értéket. Kiemelte: a 7,5 tonna alatti teherautóval rendelkező kisvállalkozókat is várják a forgalomlassításhoz, mert őket érinti a gázolaj jövedéki adójának tervezett emelése.

A rendvédelmisek adják a gerincet

Kónya Péter az MTI kérdésére, miszerint hány embert tudnak majd megmozgatni, azt válaszolta: a fegyveres rendvédelmi nyugállományú kollégák adják a gerincét a megmozdulás kezdetének, de mivel a kormány döntései nemcsak őket érintik, az ülősztrájkra is több ezer ember várnak. Nagy tömegre az október 1-jei nagygyűlésen számítanak – tette hozzá. Úgy vélekedett, hogy itt olyan sokan gyűlnek majd össze, amelyre – szakszervezeti kezdeményezésre – még nem volt példa Magyarországon a rendszerváltás óta. Az MTI felvetésére elmondta azt is, hogy konföderációs szinten csupán a SZEF csatlakozott a megmozduláshoz. Szólt arról is, hogy az MSZOSZ ágazati tarszervezeteinek jelentős része, illetve más meghatározó ágazati, a valódi tagságot birtokló szakszervezetek mindegyike csatlakozott már az akciócsoporthoz.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a szolgálati nyugdíj ügyében zátonyra futottak a kormánnyal folytatott tárgyalások. Szerinte a kormányzat az „oszd meg és uralkodj” elv alapján működik, válogat, hogy mely szakszervezetekkel folytat tárgyalást. A sajtótájékoztató után mindhárman egy-egy borítékba zárták korábban elkészített írásaikat arról, hogy szerintük várhatóan milyen lépéseket tesz a kormány szeptember 29-ig; a borítékokat aznap bontják majd fel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.