Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Hollandia

Nagyobb lehet a nyomás a bankokon

Nyomást gyakorolhat egyes magyar bankok hitelprofiljára a devizaalapú kölcsönök piaci árfolyam alatti végtörlesztésének lehetővé tétele, és az „ilyen intézkedések" hátráltathatják a magyar bankrendszer hosszú távú fejlődését is – vélekedett szerdán Londonban kiadott értékelésében a Fitch Ratings.

MNO
2011. 09. 28. 16:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb európai hitelminősítő számításai szerint ha a részvételre jogosult devizahitelesek 25 százaléka él a lehetőséggel, az rendszerszinten hozzávetőleg 1,5 százalékpontnyit emészthet fel a magyar bankszektor tőkeerejét mérő, alapszintű – Tier 1 – tőkemegfelelési rátából. A Fitch szerint a legtöbb magyarországi bank saját tőkéje révén el tudja viselni az azonnali pénzügyi hatást, ám a rendszeren belül jelentős különbségek vannak az egyes bankok Tier 1 szintű tőkemegfelelési rátái és devizahitel-kitettségei között, így egyes társaságok az összesített számításban szereplőnél nagyobb tőkeveszteséget szenvedhetnek el. Előző nap egy másik nagy hitelminősítő, a Moody’s annak a véleményének adott hangot, hogy „aggasztó precedenst” teremt a magyarországi jelzálogszerződések módosítása.

A 4cast – az egyik vezető londoni befektetési-pénzügyi elemzőcég – felzárkózó-piaci közgazdászai a tervek ismertetése után adott kommentárjukban úgy vélekedtek, hogy a magyar bankszektor egészének rendszerszinten nem érdeke forinthitelekkel támogatni a devizaalapú hitelek visszafizetését, mivel – különösen akkor, ha a részvétel 100 százalékos – ez nagyon nagy veszteségeket okozna a bankrendszernek. A bankoknak megvan a lehetőségük „különböző formális vagy informális társulások” révén a koordinációra és arra, hogy e társulások tagjait a közös stratégia betartására késztessék.

A 4cast londoni szakértőinek fejtegetése szerint azonban Nash játékelmélete azt mutatja, hogy a rendszerszintű érdek nem jelent stabil egyensúlyi állapotot, és vannak olyan bankok Magyarországon, amelyeknek csekély a devizaalapú kinnlevőség-állományuk, ezek pedig természetszerűleg erőteljesen hajlanának forintalapú refinanszírozás felkínálására.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport citybeli szakértőinek előrejelzése szerint nem valószínű, hogy a lejárat előtti végtörlesztéssel széles körűen élni fognak a devizahitelesek, mivel kevés háztartásnak van ehhez elég pénze. Ez várhatóan korlátozza az azonnali bankveszteségek mértékét és a forintra nehezedő nyomást, bár ezek növekedhetnek, ha egyes bankok elkezdenek forintalapú refinanszírozást kínálni a devizahitelek végtörlesztéséhez – vélekedtek a terv ismertetése után adott kommentárjukban a GS londoni felzárkózó-piaci elemzői.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.