Nem kérnek a fehéroroszok az IMF-ből

Fehéroroszország szerdán jelezte, hogy valószínűleg mégsem kér pénzügyi támogatást a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), miközben megszüntette a helyi rubel árfolyamrögzítését, szerdán először a devizapiaci kereslet-kínálat alakította a fehérorosz valuta árfolyamát.

MNO
2011. 09. 14. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az árfolyamrögzítés feladásával az első nap azonnal jelentősen, 38 százalékkal zuhant a fehérorosz rubel a dollárhoz képest, dél körül 8600 rubel ért egy dollárt. A Nemzetközi Valutaalap kedden azt közölte, hogy október 5-től mintegy két héten át tárgyalnak szakértői Minszkben, ahol utoljára júniusban jártak. Kedden a valutaalap jelezte ugyanakkor, hogy csak azután nyújtana hitelt, ha Fehéroroszországban komoly reformokat hajtanak végre pénzügyi és gazdasági téren egyaránt.

Erre válaszul a fehérorosz jegybank alelnöke szerdán bejelentette, nem biztos, hogy egyáltalán akarnak kölcsönt kérni az IMF-től. Az illetékes azt mondta: „Még nincs végleges döntés, de nagyon elképzelhető, hogy nem vesszük igénybe az IMF forrásait. Most úgy tűnik, a magunk erejéből is megoldjuk a gondokat.” Minszk a nyár elején kért 8 milliárd dollár kölcsönt az IMF-től. A tízmillió lakosú Fehéroroszország Aljakszandr Lukasenko 17 éves kormányzása idejének legsúlyosabb pénzügyi válságát éli. Hatalmas a kereskedelmi mérleg deficitje, és az ország devizahiánnyal küzd.

A kormány május elején 36 százalékkal leértékelte a nemzeti valutát. A gazdasági minisztérium májusban felülvizsgálta a 2011-re vonatkozó inflációs előrejelzéseket. A tárca becslése szerint az infláció, amely júliusban éves szinten 48,4 százalék volt, az év végére elérheti a 75 százalékot is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.