Nem volt biztosítása, belehalt a fogfájásba

Nem volt pénze kihúzatni a fogát, belehalt a kialakult fertőzésbe egy ohiói férfi – tudósít az ABC News. Hiába fejlődött az orvostudomány rengeteget, akinek nincs biztosítása, száz évvel ezelőtt érezheti magát – fogalmaz a szakértő. Sarah Palin ellenfeleit ostorozza, elnökjelöltséggel kapcsolatos terveiről azonban továbbra sem beszél – írja a The Guardian. Az egykori alelnökjelölt szerint Obama csak „sodródik”, republikánus vetélytársai viszont a nagytőke zsebében vannak.

Kovács N. László
2011. 09. 05. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

ABC News – abcnews.com

Nem volt pénze kihúzatni a fogát, belehalt a kialakult fertőzésbe egy ohióüi férfi – tudósít az ABC News. Hiába fejlődött az orvostudomány rengeteget, akinek nincs biztosítása, száz évvel ezelőtt érezheti magát – fogalmaz a szakértő.

Kyle Willis két hete jelentkezett az orvosoknál: nagyon fájt a bölcsességfoga. A fogász azt tanácsolta, húzassa ki, amikor azonban a huszonnégy éves férfi megtudta, mennyibe kerül a beavatkozás, elutasította a műtétet, munka és biztosítás nélkül ugyanis semmiképp sem tudta volna kifizetni. Napokkal később erősen megduzzadt az ínye és elkezdett fájni a feje. Felkereste a sürgősségi osztályt, ahol fájdalomcsillapítót és antibiotikumot írtak fel neki, mivel azonban csak az egyikre volt pénze, az elsőt váltotta ki. A fertőzés, melyet nem kezelt, végül megtámadta az agyát. Willis múlt kedden elhunyt.

Az ABC által megkérdezett orvosszakértő szerint ez az eset ma már annyira triviális, hogy senkinek nem szabadna belehalnia. Egy foghúzás ugyanakkor átlagosan nyolcvan dollárba (15 ezer forint) kerül, amit egy munkanélküli szinte biztosan nem tud kifizetni. „Az esetet hallva 1927-ben éreztem magam” – magyarázza dr. Jim Jirjis, a Vanderbilt Egyetem vezető belgyógyásza. „Az orvostudomány eredményei, melyekre oly büszkék vagyunk, a Willis-féle emberek számára, akik nem rendelkeznek biztosítással, mintha meg sem történtek volna.” Létezik ugyan néhány ingyenes fogászati rendelés, ahol önkéntes orvosok látják el a szegényeket, ezekben az intézményekben azonban hónapokat kell várni egy kezelésre. Ráadásul Willisnek antibiotikumra sem volt pénze – ha pedig ezt a gyógyszert nem váltja ki, a kezelés sem segített volna rajta.

Az ohiói eset nem egyedi. Négy évvel ezelőtt egy tizenkét éves fiú életét követelte az agyát megtámadó fertőzés, melyet elromlott foga okozott – a marylandi gyermek szülei szintén nem tudták kifizetni az életmentő rutinbeavatkozást. „Ha az embernek nincs munkahelye és biztosítása, nincs hová fordulnia, nincs, aki segít rajta” – fogalmaz dr. Irvin Silverstein, a Kaliforniai Egyetem fogász professzora. „Emberek halnak meg, pedig ezek a fertőzések a világ legegyszerűbben kezelhető betegségei.”

A fogászati kezelés a válság sújtotta Amerikában olyan „luxus”, amit sokan nem engedhetnek meg maguknak. Egy áprilisi jelentés szerint az emberek 33 százaléka nem tudja kifizetni a vele járó költségeket, egy 2003-as felmérés pedig megállapította, 108 millió amerikainak nincs fogászati biztosítása. Különösen nehéz helyzetbe kerülnek az állás nélkül maradók, hiszen ők általában munkájukkal együtt biztosításukat is elvesztik. A Commonwealth Fund augusztusi adataiból kiderül, a munkanélküliek 72 százaléka hagyott már ki fontos orvosi kezelést pénzügyi okok miatt. „A közvéleményben él, hogy ezeket az embereket védi valamiféle szociális háló. Nos, az igazság az, hogy semmi nem védi őket” – szögezi le dr. Glenn Stream, az Amerikai Családi Orvosok Szövetségének elnöke.

The Guardian – guardian.co.uk

Sarah Palin ellenfeleit ostorozza, elnökjelöltséggel kapcsolatos terveiről azonban továbbra sem beszél – írja a The Guardian. Az egykori alelnökjelölt szerint Obama „sodródik”, republikánus vetélytársai pedig a nagytőke zsebében vannak.

„Barack Obama azt ígérte, félbevágja a költségvetési hiányt. Ehelyett megháromszorozta – magyarázta nagyjából kétezer fős hallgatóság előtt Palin az iowai Indianolában. – Az elnök sodródik az árral. Napkollektorok, gyorsvonatok – efféle félnótás ötletekkel akarja megmenteni az országot. Ez az út a csőd felé vezet.” Az egykori alaszkai kormányzó azonban párttársait sem kímélte. „Obama egymilliárdot gyűjt össze a kampányára, de a többi republikánus is óriási összegekkel játszik – magyarázta. – Vajon mit várnak az adományozók cserébe? Az ország nem engedhet meg magának újabb billiódolláros köszönetnyilvánítást a bankok felé. Ez a vállalati csicskások kapitalizmusa, nem a szabad embereké és szabad piacoké” – fogalmazott különösen baloldali véleményt megfogalmazva Palin.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.