„Nincs mit tenni, be kell jelenteni a bukást”

Fenntarthatatlannak minősítette Görögország helyzetét Bod Péter Ákos, mivel szerinte mostanra a kamatok teljesítése megoldhatatlannak tűnik, és egyáltalán nem lenne váratlan a csőd bejelentése. Lapunk kérdésére a volt jegybankelnök elmondta, a legfontosabb, hogy a gazdaság teljesítménye gyorsabban nőjön, mint az adósság. A közgazdász arról is szólt, hogy gazdasági válságügyi szak indul 2012 februárjától a Corvinus egyetemen, amelyet elsősorban döntési szinten lévő gazdasági és állami szereplőknek ajánl.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/809791" target="_blank"><strong>• Ki kell tépni őket a spekulánsok karmaiból</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809728" target="_blank"><strong>• Két évig is eltarthat az újabb európai recesszió </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809696" target="_blank"><strong>• Éves mélypontra gyengült a forint az euróval szemben</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809686" target="_blank"><strong>• A válság nem vezethet kétsebességes Európához</strong></a>

Kovács András
2011. 09. 14. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnyen elképzelhető, hogy Görögország a bukott országok sorsára jut, mivel a kamatfeltételek végletesen költségesek az állam számára – mondta el az MNO-nak Bod Péter Ákos, a Corvinus egyetem gazdaságpolitikai tanszékének vezetője, a jegybank volt elnöke. Ekkora adósságot ilyen drágán már nem is szabad finanszírozni – tette hozzá.

Ha nem történik meg egy egyesített európai segítség, amely praktikusan átvállalja a kamatfizetés egy részét, akkor nem ésszerű ragaszkodni egy olyan pályához, amelynél az állami adóbevételek egyharmada a kamatfizetésre megy el – hangsúlyozta a közgazdász. Ilyenkor az állam érdeke a bukás bejelentése, ami nem lenne teljesen váratlan, mert a világban mindig van 10-12 ország, amely nem képes teljesíteni a fizetési kötelezettségeit – tette hozzá.

Nem garantált tisztaságot az unió

Bod Péter szerint nehéz egyetlen típusba sorolni a gazdasági válság különféle megjelenéseit. Van olyan ország, amely a 2007–2009 közötti nagy pénzügyi turbulenciák miatti állami kisegítéséből adódó államadósság-növekedés esete miatt került nehéz helyzetbe, mint például Írország – mutatott rá a szakértő. Az egyetemi tanár úgy véli, vannak biztató jelek, hogy ha ezen túljut egy ország, akkor visszatér a növekedési pályára, abban az esetben, ha az alapok rendben vannak. „Véleményem szerint Írország ebbe a kategóriába tartozik.”

Vannak végletes esetek is, mint például a görög, amely akkor is kibukott volna, ha nincsen 2007 és az euróval kapcsolatos egyéb izgalom – tette hozzá. A görögöknek a saját otthoni krízisük vetül rá az euróra, mivel nem azért vannak válságban, mert beléptek az eurózónába, anélkül hamarabb észlelték volna a problémákat az elemzők – hangsúlyozta Bod Péter. A közgazdász úgy látja, hogy itt volt egy vak bizalom abban, hogy az uniós tagság nagyobb pénzügyi tisztaságot garantál, de be kell látni, hogy ez nem történt meg.

Nagy a sebezhetőség

Van az úgynevezett európai periféria, amely Olaszországot, Spanyolországot, Portugáliát és a mi térségünket tartalmazza, amelyiknek a gazdasági sebezhetősége viszonylag nagy – mutatott rá a volt jegybankelnök. Az egyetemi tanár szerint ha van valamilyen váratlan negatív fordulat, akkor a helyzet romlik, de ha a világgazdaság jól működik, akkor hirtelen javul a helyzet ebben a térségben.

„Az elmúlt néhány év természetesen megrázta ezeket az államokat, de például a balti országok már kijöttek a gödörből.” Ami nehézzé teszi a helyzetet, hogy az euró létezése mellett nincsen egységes monetáris politika – tette hozzá. Bod Péter szerint hazánk esetében a kormányzat a legkülönfélébb eszközöket veti be a válság hatásainak a kiküszöbölésében.

Gyorsabban kell nőnie a gazdaságnak

Az egyetemi tanár rámutatott arra, hogy ha a devizatartalékot használja fel a kabinet az adósság csökkentésére, akkor az azonnal csökkenti a bruttó adósságot, de a nettón nem változtat. Az elemzők mindkettőt nézik, de nyilván a bruttó csökkenthető egy szintig, de rögtön hozzá kell tenni, a devizatartalék azért szokott nagy lenni, hogy teljes biztonságban legyenek a befektetők. Ezzel lehet élni, de reméljük, nem következik be az az időszak, amikor vissza kell majd duzzasztani a devizatartalékokat – hangsúlyozta a közgazdász. A tanszékvezető szerint vannak olyan lépések, amelyek rövid távon mozognak, de ami igazából lényeges, hogy a gazdaság teljesítménye gyorsabban nőjön, mint az adósság növekedése.

„Az se baj, ha nő az adósság, hogyha ennél gyorsabban nő a nemzetgazdaság.” Bod rámutatott arra, 2011 végén még nem látjuk, hogy a külső feltételek romlása és a belső átalakulást övező bizonytalanságok miatt hogyan alakul a gazdasági növekedés. „Ha erőteljesebb lenne, akkor az ember könnyebben lenne optimista, de ha a GDP nem nő, akkor az adósság hosszú ideig rátapad a gazdaságra, mint például az Olaszországban vagy Belgiumban történik.”

Vezetőknek ajánlják a képzést

A gazdasági válságügyi másoddiplomás képzés azért jött létre a Budapesti Corvinus Egyetemen, hogy jobban érthetők legyenek azok a változások, amelyek napjainkban zajlanak – érvelt Bod. Az egyetemi tanár elsősorban üzleti döntéshozóknak, piaci elemzőknek, illetve állami és önkormányzati döntéshozóknak ajánlja a képzést.

A szakértő arra is rámutatott, jól látszik, hogy a világgazdaság lényegesen nagyobb növekedést produkál, mint az Európai Unió. „Ez természetesen tektonikai mozgásokat okoz a világban.” A volt jegybankelnök elmondta, hogy a válság elején a fejlett államok nagy erőfeszítések árán kimentették a magánszektort, míg mostanra a hatalmas államadósságok okoznak problémát. Bod úgy látja, hogy a hazai pénzügyi szektor is jelentős átalakulás előtt áll a következő években.

A közgazdasági továbbképző intézet mind a 29 szakirányú képzésére, így a gazdasági válságügyi szakra is október 31-ig lehet jelentkezni, az oktatás februárban indul, négy féléven át heti egy napot vesz igénybe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.