Orbánék valós válaszokat adtak

Olyan gazdasági intézkedéseket jelentett be a kormány, amelyek valós élethelyzetekre adnak választ – jelentette ki az MNO-nak Kiszelly Zoltán politológus. Véleménye szerint a kormány lépései széles rétegek lecsúszását akaszthatják meg, és azt az érzést kelthetik bennük, hogy „egy kicsit könnyebb lett”. Két-három éven belül meg kell oldani a közmunkaprogramokba bevont csoportoknak a hosszú távú álláshoz jutását, mivel nem perspektíva, hogy az állam tartja el őket – erről már Németh Dávid, az ING elemzője beszélt lapunknak. <br />

Kovács András
2011. 09. 12. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orbán Viktor által bejelentett országvédelmi akcióterv a társadalom legfontosabb kérdéseire igyekszik választ adni, vagyis hogy hogyan is lehet kijönni a nyugat-európaihoz mérten szerény fizetésekből – így értékelte Kiszelly Zoltán a miniszterelnök hétfői parlamenti bejelentését. Mint a politológus fogalmazott: ez a legfontosabb kérdés ma Magyarországon. Szavai szerint ez azért is fontos, mert a kormány népszerűségvesztése – a bizonytalanok magas száma mutatja ezt – leginkább erre vezethető vissza. Ha ugyanis politikai okokból ábrándultak volna ki a Fideszből, akkor ezek a szavazók vélhetőleg az ellenzéki pártokhoz mentek volna már át – tette hozzá Kiszelly. „Ezért is fontos, hogy olyan gazdasági intézkedéseket jelentett be a kormány, amelyek valós élethelyzetekre adnak választ.”

A kormányfő hétfőn számos intézkedést jelentett be a T. Házban. Többek között kezdeményezik a devizahitelek kamatszámításának átláthatóbbá tételét, vagy pedig azt, hogy fix árfolyamon törleszthetnek elő. Orbán azt is bejelentette: keményebben lépnek föl az uzsorások ellen, és maximalizálják a „rezsi” árát.

Kiszelly Zoltán úgy látja: a bejelentettek kicsi, de mindenképpen hasznos lépések egy jó irányba, mindez a családok számára havi több ezer forintos pluszt jelent majd. A segélyezéssel kapcsolatos kérdésünkre – ami szerint a készpénzt háttérbe szorítják, és a természetbeni juttatásokat hozzák előnybe – Kiszelly úgy felelt: ez egy jó döntés, azt valószínűsíti, hogy „célzottabb lesz a támogatás”, így az hatékonyabban érvényesülhet.

Most a „nagyok” is áldozatot vállalnak

Az országvédelmi akciótervből kitűnik Kiszelly szerint, hogy a bankoknak és a nyerészkedő multicégeknek is valós áldozatot kell vállalniuk, hogy ne folytathassák a költségek áthárítását. „Együtt sírjanak és nevessenek a fogyasztóikkal”, főként a közműcégek, amelyeket a balliberális kormány és fővárosi vezetés korábban privatizált. Fontos az is, hogy a devizahiteleknél forintban jelentkező költségeket csak forintban számolhassák el a bankok – emlékeztet az elemző.

A kormány intézkedései széles rétegek lecsúszását akaszthatják meg, és azt az érzést kelthetik bennük, hogy „egy kicsit könnyebb lett” – vélte Kiszelly. Szavai szerint a terheket „fent” a bankok és a közműcégek vállára helyezik, miközben a rendszeresen fizető devizahitelesek és a becsületesen dolgozó cégek helyzete – a kamatcsökkentés és a feketegazdaság visszaszorítása által – javulhat. A havi pár ezer – nagyobb hiteleknél pár tízezer – forintos jövedelemtöbblet persze akkor lesz csak érezhető, ha egy bátor reformpolitika eredményeként a forint árfolyama stabillá válik és az otthonvédelmi intézkedések eredményeként megmaradó pénzt nem viszi el a forint árfolyamgyengülése.

Tíz százalék élhet a lehetőséggel

Egyelőre sok részletet nem tudunk a miniszterelnök által bejelentett, a devizahiteleseket érintő intézkedésekről – mondta el az MNO-nak Németh Dávid, az ING elemzője. Úgy látja, hogy például semmit sem lehet tudni arról, hogy a késedelmes törlesztők élhetnek-e a rögzített visszafizetéssel. Azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akiknek jelentős megtakarításaik vannak, így körülbelül a teljes portfólió tíz százaléka jöhet képbe – tette hozzá. Németh szerint a visszafizetések esetében mindenképpen veszteség érheti a bankokat, valamint a további forintgyengülés sem zárható ki. A veszteség adott esetben elérheti a 80-100 milliárd forintot, ha eléri a tíz százalékot a visszafizetők aránya – vélte Németh.

A közmunkaprogramok kibővítése kapcsán az elemző úgy fogalmazott, hogy mindenképpen segít, ha több pénzt juttat a kabinet az embereknek. Hosszú távon mindenképpen jó lépés, hogy az emberek dolgozhatnak, de két-három éven belül meg kell oldani ezeknek a csoportoknak a hosszú távú álláshoz jutását, mivel nem perspektíva, hogy az állam tartja el őket – tette hozzá. Németh szerint a költségvetést tekintve megtakarítást hozhat, hogy akik feketén dolgoznak, mostantól nem kapnak majd támogatást, mivel ők vélhetőleg nem fognak bekapcsolódni a közmunkaprogramokba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.