Orwellre emlékezteti őket az érvelés

Lech Walesa volt lengyel államfő és az egykori lengyel ellenzék több ismert tagja Bronislaw Komorowski államfőhöz intézett nyílt levélben tiltakozott a közérdekű információkról szóló törvény szigorítása ellen.

MNO
2011. 09. 21. 11:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rajtuk kívül más társadalmi csoportok és tízegynéhány nem kormányzati szervezet is tiltakozik a módosítás ellen, amelyet a szejm a választások előtti utolsó ülésén, múlt pénteken szavazott meg. Ennek értelmében az állami hivatalnokok megtagadhatják az állampolgároktól a közérdekű információk kiadását, ha az „az állam fontos gazdasági érdekét” sérti, vagy „Lengyelország álláspontjának gyengítését kockáztatja a nemzetközi tárgyalásokon”. A módosító javaslatot a kormányzó Polgári Platform egyik képviselője nyújtotta be a szejmben.

Komorowski a közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy valószínűleg aláírja a törvényt, de azután nyomban az alkotmánybírósághoz küldi véleményezésre, mert magával a jogszabállyal egyetért ugyan, de annak elfogadása körül szerinte nem volt minden rendben.

Az egykori ellenzékiek levelükben azt írták, hogy a törvény melletti érvelés Orwellre emlékeztet, akinek 1984 című, híres könyvében a titkosrendőrség minisztériumát a szeretet minisztériumának hívják. A volt ellenzéki vezetők arra kérték az államfőt, hogy vétózza meg a jogszabályt, amelyet hároméves procedúra után, „elképesztő arroganciával”, röviddel a választások előtt, az előkészítő munkálatokat hirtelen felgyorsítva elfogadtattak, miközben a nem kormányzati szervezeteket a parlamenti bizottsági ülésekre be se engedték.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.