Összeülnek a nagy emberek, de még „nem félnek eléggé”

A franciaországi Marseille városában tanácskoznak ma a fejlett ipari országok G7-es csoportjának pénzügyminiszterei és bankelnökei arról, hogy milyen módon lehetne fellendíteni a világgazdaságot a jelenlegi súlyos pénzügyi problémák közepette.

MNO
2011. 09. 09. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megbeszélésen a kanadai, amerikai, japán, német, brit, francia és olasz pénzügyminiszter és bankelnök mellett részt vesz a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Christine Lagarde is. A tanácskozásnak az ad most különös jelentőséget, hogy a Lehman Brothers 2008-ban bekövetkezett, a globális pénzügyi válságot elindító összeomlása óta a világgazdaság a legnehezebb időszakát éli. Mindamellett gyors, összehangolt akcióról nemigen várható most döntés, mert elemzők szerint a politikusok „még nem félnek annyira, hogy megfelelő és átfogó válaszokat adjanak a kihívásokra”.

Nagy elhatározások tehát nem várhatók a pénteki tanácskozáson, ugyanakkor elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a jelenlegi felfokozott hangulatban nem lenne jó, ha a nagyhatalmak pénzügyi vezetői egy súlytalan közleménnyel állnának a világ közvéleménye elé. Brüsszeli források szerint többnyire az várható, hogy a pénzügyminiszterek és jegybankárok megerősítik azt, amit már korábban is többször elmondtak: laza kamatpolitikát fognak folytatni, ahol lehet, csökkentik a költségvetési hiányt, és strukturális reformokat hajtanak végre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.