Parragh: A gazdaság még mindig sérülékeny állapotban van

A kézműipari szakmáknak igen jelentős a szerepe az önfoglalkoztatásban, az iparszerűen dolgozó mesterek pedig több, általában három-öt munkavállalónak is állást adnak kisvállalkozásaikban – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke A kézművesség 1000 éve a Kárpát-medencében címmel Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn rendezett konferencián szombaton.

MNO
2011. 09. 03. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kamarai vezető ugyanakkor hozzátette: a válság a 221 magyarországi kézműipari szakma gyakorlóinak teljesítményét is visszavetette, termékeik, szolgáltatásaik iránt csökkent a kereslet az immár hat éve tartó fogyasztás-visszaesés vagy stagnálás következtében. Egyelőre – folytatta – a kedvező változást csak remélni lehet a kézműipari termelésben is, mivel a magyar gazdaság „még mindig sérülékeny állapotban van”.

Parragh megemlítette: a kereskedelmi és iparkamara – amellyel tíz éve egyesült a kézművesek korábbi érdekvédelmi szervezete – igyekszik segíteni a hagyományos és iparszerű kézműipari szakmák művelőinek talpon maradását, támogatja piacra jutásukat, vásárokat szervez, és mesterképzést biztosít számukra. Örvendetesnek nevezte, hogy a kézművesség régi hagyományai a nehéz helyzet ellenére is megmaradnak, sőt erősödnek, s a termékek, szolgáltatások egyre nagyobb szerephez jutnak az idegenforgalomban is, a különböző fesztiválokon és vásárokon nő a kereslet a kézműves munkák iránt.

Huray Gábor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a nyírségi kézműves tagozat vezetője az MTI-nek elmondta: a régióban mintegy ötezer azoknak a száma, akik 110 szakmában a kézműiparból élnek. Az építőiparban regisztrált szabolcsi kézművesek vannak a legtöbben, e szakmában négyezernél több a nyilvántartott mesterek száma.

Az önfoglalkoztatás mellett jelentős azoknak a száma, akik kisvállalkozást működtetnek, 3-5 alkalmazottal. A nyírségi kamarai alelnök elmondta, hogy a térségben a becsült adatok szerint mintegy 5 milliárd forint termelési értéket állítanak elő a kézműves mesterek évente. Ez nem kevés – hangsúlyozta –, hiszen halmozottan hátrányos helyzetű megyéről van szó, ahol az egy lakosra jutó teljesítményérték 2011 első negyedévében az országos átlagnak csak a 42 százaléka volt, miközben a munkanélküliségi ráta meghaladta a 21 százalékot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.