Rástartoltak a nélkülözhetetlen anyagra

A brazil Folha de Sao Paulo legfrissebb híre: Kína bevásárolta magát a brazil nióbiumkitermelő cégbe, tudniillik ez a fém nélkülözhetetlen alapanyag többek között az űrtechnológiában. A venezuelai Globovisión is tudomást szerzett az EU öt tagállamának felújított közös akaratáról, az uniós védelmi képesség megerősítéséről.

2011. 09. 03. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folha.uol.com.br – Brazília

Öt kínai cég konszernben egyesült, hogy megvásárolja a nióbium kitermelésével foglalkozó Brazil Bányászati és Fémkohászati Társaság (CBMM) tőkéjének 15 százalékát 1,95 milliárd dollárért. A nióbium a vanádiumcsoportba tartozó közepes keménységű fém, és az űrkutatásban használatos, mert növeli az ellenállást. Brazíliában található a világ ismert nióbium-lelőhelyeinek 90 százaléka, és a CBMM a világ legnagyobb kitermelője is. A lap szerint a lelőhelyek 200 évre elegendők. Az ázsiai országok között tavaly erősödött fel a verseny, amikor az East China Exploration nevű kínai cég megvásárolta az ausztráliai Globe Metals and Mining céget, amelynek Afrikában is vannak nióbiumbányái. A CBMM adatai szerint 2002 és 2009 között 10 százalékkal nőtt a világkereslet a fém iránt, tavaly egymilliárd reál tiszta hasznot hozott a cégnek, mert évente 70 ezer tonna nióbiumból készült árucikket vagy nyersanyagot ad el.

Globovision.com – Venezuela

A venezuelai ellenzéki hírtévé portálja közölte a hírt, hogy az uniós tagállamok közül öt kiállt az Európai Unió védelmi képességeinek megerősítése érdekében – a pénteken csatlakozó Olaszországon és Spanyolországon kívül Németország, Franciaország és Lengyelország. Az úgynevezett ötök levelét átadtuk az EU diplomáciáját vezető brit Catherine Ashtonnak is – mondta Radoslaw Sikorski, az EU soros elnökségét ellátó lengyel külügyminiszter. Az ötök egyelőre nem akarták részletezni a levél tartalmát. Az egyik európai diplomata szerint viszont az öt ország a védelmi politika és a közbiztonság ügyében akar közös erőfeszítéseket tenni és kidolgozni ennek uniós szerkezetét. William Hague, a brit védelmi tárca vezetője nagyon egyértelműen kifejezte országa álláspontját ebben a kérdésben: „Nemet mondunk az EU állandó közös hadseregére most és a jövőben is.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.