„Rozsdaerdők” a szélerőművekből?

A svéd energiaügyi hivatal szerint a szélerőműparkokból könnyen „rozsdaerdők” válhatnak a kivitelezési szabályok módosítása nélkül.

MNO
2011. 09. 05. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd energiaügyi hivatal megkongatta a vészharangot, mivel Svédországban – és valószínűleg más országokban sem – nem rendelkezik afelől semmi, mi történjék a tönkrement vagy csak gazdaságtalanná vált szélturbinákkal. Jelenleg lehetséges teljes szélerőműparkokat létesíteni anélkül, hogy a beruházó pénzügyi garanciát vállalna annak lebontására vagy felújítására az élettartam lejárása után. A legrosszabb esetben idővel így akár „rozsdaerdők” is tarkíthatják majd a tájképet.

Egy, az érvényes szabványok szerint átlagos méretűnek tekinthető szélturbina lebontása és hulladékként való hasznosítása a svéd Östgöta Correspondenten regionális lap számításai szerint mintegy 700 ezer svéd koronába (76 723 euró) kerül. A gyártók jelenleg 20-25 évben adják meg a szélturbinák élettartamát.

A svéd állami energiaügyi hivatal szóvivője rámutatott, hogy Svédországban az önkormányzatok semmilyen jogi eszközzel nem rendelkeznek ahhoz, hogy garanciát követelhessenek a létesítmények lebontásának finanszírozására. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra a jelenségre, hogy a szélenergia-hasznosításban úttörőnek számító szomszédos Dániában számos sérült szélturbinát a felújításhoz vagy lebontáshoz hiányzó pénzeszközök miatt egyszerűen csak rozsdásodni hagytak a helyén.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.