Szélsőjobb sikert és totális liberális kudarcot hoz a voksolás?

A 12 százalékos munkanélküliséggel sújtott, legszegényebb német tartományban vasárnap járulnak az urnákhoz, ahol vélhetőleg újabb vereség elé néz az országot vezető kereszténydemokrata–liberális koalíció. Egyelőre nem lehet tudni, mennyiben befolyásolja az országos politikát a mecklenburg-elő-pomerániai választás, de az biztos, hogy nem könnyíti meg Merkelék dolgát a szeptember 29-i, sorsdöntő szavazás előtt.

Kovács András
2011. 09. 04. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 4-én Mecklenburg-Elő-Pomerániában folytatódik a német tartományi választási „szuperév”, amelyen eddig nem sok babér termett a kormányzó kereszténydemokrata–liberális koalíciónak. Az év eleje rögtön egy súlyos vereséggel kezdődött Hamburgban, ahol a szociáldemokraták (SPD) egymaguk szerezték meg a mandátumok többségét, és ezzel véget ért a városállamban a hét éve tartó CDU-uralom. A menetelés Szász-Anhaltban folytatódott, ahol bár a CDU győzelmet aratott, de a Baloldali Párt (Die Linke) kiváló szereplése miatt folytatódott a nagykoalíciós kormányzás.

A fukusimai atomerőműben történt márciusi katasztrófa miatt alapvetően változott meg Németországban az atomenergiához való viszony. A Merkel-kabinet hibái és a Zöldek (Grüne) erőteljes fellépése az atomerőművek ellen vezetett el ahhoz, hogy a baden-württembergi választáson az ökopárt a második legerősebb erővé vált, és kiütötte az 53 éve hatalmon lévő jobboldalt. Rajna-Pflazban annyiban történt meglepetés, hogy a CDU sokkal jobban szerepelt a vártnál, és így az SPD kénytelen volt koalíciót kötni a Grünével.

Zöld áttörés, liberális hanyatlás

A tavaszi választási sorozat Brémában zárult, ahol szintén papírforma eredmény született azzal, hogy az SPD és a Zöldek alakítottak kormányt. A tartományi megmérettetések legnagyobb győztese az ökopárt volt, amely sikereit nagyrészt a fukusimai katasztrófának köszönhette, és kérdés, hogy ez a lendület meddig fog kitartani. A legnagyobb vesztesek elsősorban a szabad demokraták (FDP), akik több tartományból is kiestek, és emiatt a pártelnöknek is távoznia kellett a pozíciójából. A váltás ellenére a liberálisok továbbra is roppant gyengén állnak, és valószínűleg a parlamentbe sem kerülnének be.

Sokan jósolták, hogy a sorozatos vereségek miatt jelentősen meggyengülhet a Merkel-kabinet, de az FDP belső válsága ellenére sem fenyeget a kormány összeomlása és előre hozott választás kiírása. A kormány legnagyobb problémája, hogy a második negyedévben csupán 0,1 százalékkal bővült a gazdaság, valamint el kell fogadtatni a parlamenttel az eurózóna megmentését célzó ideiglenes mentőalap (EFSF) jogköreinek kibővítését, amely egyáltalán nem tűnik könnyű dolognak. A sorsdöntő szavazás szeptember 29-én lesz, és ha nem sikerül a kancellárnak biztosítania a többséget, vélhetőleg új választásra kerül sor.

Benn marad-e a szélsőjobb?

A most vasárnapi választásnak semmiképpen sem a kormánypárt az esélyese, de mivel 2006 óta nagykoalíció van az ország legszegényebb tartományában, így elképzelhető, hogy a CDU mégis hatalmon marad. Erwin Sellering SPD-s tartományfőnök vélhetőleg megőrzi székét, mivel felmérések szerint pártja 35-36 százalékra számíthat, míg a CDU csupán 26-28 százalékra, ami nagyjából megegyezik az öt éve elért eredményükkel. A Die Linke 16-19, a Zöldek 7-8 százalékra számíthatnak. Az eredmények kedvező alakulása révén akár vörös–zöld koalíció is létrejöhet, így Merkelék ebből a tartományból is kiszorulnának.

A helyi választás egyik legnagyobb kérdése, hogy a 2006-ban 7,3 százalékos eredményt elérő, szélsőjobboldali Nemzeti Demokrata Pártnak (NPD) sikerül-e bejutnia a törvényhozásba. Felmérések szerint az ötszázalékos küszöb közelében tartózkodnak, de erőteljes lengyelellenes kampányt folytatnak, így még bármi megtörténhet. Az FDP lejtmenete a keletnémet területen is folytatódhat, mivel csupán négy százalékon állnak, és nem valószínű, hogy az idei gyenge szereplést követően pont itt képesek lennének a meglepetésre.

(faz.net, spiegel.de, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.