Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Szeretjük az atomot vagy sem?

Sem új nukleáris blokkot, sem a jelenlegi paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását nem támogatja a magyar lakosság többsége – legalábbis a Medián felmérése szerint. Ezzel szemben a Magyar Villamos Művek által készíttetett vizsgálat alapján a magyar emberek több mint fele elfogadná a paksi bővítést. Fukusima óta mindenképpen csökkent az atompártiak száma.

Dékány Lóránt
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár a parlament előtt fekvő nemzeti energiastratégia egyértelműen számol a paksi atomerőművel, illetve bővítésével, nem könnyű megítélni, hogy a magyar lakosság mekkora része támogatja a nukleáris alapú energiatermelést hazánkban.
A Medián – az Origo.hu kérésére végzett – közvélemény-kutatásából ugyanis múlt héten az derült ki, hogy az emberek többsége itthon elutasítja egy újabb paksi blokk felépítését. A felmérés szerint a megkérdezettek 36 százaléka támogatja új egység kialakítását, míg 58 százaléka ellenzi. Ennél rosszabb az arány a már meglévő erőmű üzemidő-hosszabbítását nézve, mivel azt csupán a válaszadók 32 százaléka tartja jó ötletnek, míg 63 százalékuk elutasítja. Összességében a lakosság 43 százaléka mindkét javaslatot ellenzi.
A mostani kutatás szerint a megkérdezettek 46 százaléka rendkívül veszélyesnek tartja a nukleáris hulladékot, és csak egy százalék gondolja úgy, hogy veszélytelen. Az atomerőműveket 34 százalék tartja rendkívül veszélyesnek, ugyanakkor a paksi atomerőműről csupán a megkérdezettek 29 százaléka vélekedik így. Vagyis a felmérés szerint a lakosság kevésbé tartja veszélyesnek az itthoni blokkokat, mint általában a nukleáris erőműveket.
A vizsgálatból az is kiderült, hogy az atomenergiának az állam által legkevésbé támogatott energiaforrásnak kellene lennie. A megkérdezettek 51 százaléka szerint legkevésbé ezt a fajta energiatermelést kellene ösztönöznie az államnak, és csak hét százalék gondolja úgy, hogy leginkább az atomenergia terjedését kell segíteni. Az elsöprő többség, a megkérdezettek 80 százaléka leginkább a megújuló energiaforrásokat támogatná. A Medián szerint a paksi atomerőmű megítélésére hatással volt a márciusi fukusimai atombaleset, de a nukleáris energiával szembeni ellenérzések feltehetőleg ettől függetlenül is éltek a magyar lakosságban.
A fukusimai események hatása egyébként az egyetlen, amiben hasonlít az Origó által közölt közvélemény-kutatás, illetve a paksi atomerőmű tulajdonosa, a Magyar Villamos Művek (MVM) által megrendelt felmérés. – Az MVM és a paksi atomerőmű is húsz éve folyamatosan méri az atomenergia elfogadottságát, ezek a vizsgálatok pedig a Medián kutatásától eltérő eredményt mutatnak – fogalmazott Felkai György, az MVM kommunikációs igazgatója az internetes lapnak. Mint mondta, a fukusimai baleset után érezhetően csökkent a nukleáris energia elfogadottsága hazánkban, de az atompártiak aránya még így is jelentős. Az állami társaságnak a legutóbb augusztusban készített felmérést a TNS Hoffmann, amely szerint a megkérdezettek 73 százaléka elfogadja az atomerőművet, miközben az üzemidő-hosszabbítás támogatottsága 60, a bővítésé pedig 50 százalék fölötti értéket jelez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.