Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Szilárd államháztartási politikája lehet Magyarországnak

A jövő évi költségvetés elveit követve némi gazdasági fellendülés mellett Magyarországnak nemcsak 2012-ben, hanem középtávon is szilárd és strukturális intézkedésekkel fenntartható államháztartási politikája lehet – mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlésén pénteken Pécsett. A gazdasági válság hatására közeledett egymáshoz és csökkent a költségvetési forint- és devizahitelek kamatainak átlagos szintje – közölte ugyanitt Borbély László András az Államadósság Kezelő Központ Zrt. általános vezérigazgató-helyettese.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/813230" target="_blank"><strong>• Szükség lenne a gazdasági szerkezet átalakítására</strong></a>

MNO
2011. 09. 30. 16:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Banai közölte, hogy már az 1,5 százalékos gazdasági növekedés és 3 százalék alatti hiány is biztosítja az államadósság csökkentését. Ha pedig mély recesszió jönne, a hiány növelésének van egy alkotmányos féke. Banai Péter Benő a jövő évi országvédelmi költségvetésről elmondta, hogy a tervezet öt fő pontból áll. A nyugdíjrendszer átalakításának befejezése tartalmazza az előre hozott nyugdíjak esetén bekövetkező változások mellett a profiltisztítást, vagyis azt is, hogy a nyugdíjkiadásokat csak nyugdíjjellegű bevételekből kellene finanszírozni.

Az egészségügyi alap „saját lábra állításával” a cél az, hogy az egészségügyi kiadásokat elsősorban egészségügyi jellegű bevételekből finanszírozzák. A helyettes államtitkár ismertetése szerint átalakítások lesznek az adórendszerben, a segélyek helyett a munkára fordított kiadásokat növelik, valamint tartalékképzéssel kivédik az euróválság negatív hatásait.

Új intézkedésekre is szükség lesz

Banai Péter Benő közölte: az öt fő cél és az egyensúlyjavító intézkedések hozzájárulnak a 2,5 százalékos hiánycél tartásához és egyebek mellett a 300 milliárd forintos tartalék képzéséhez, de az egyenlegjavulás érdekében további 750 milliárd forintot eredményező új intézkedésekre is szükség van. Ez a bevételi oldalon 445-450 milliárdot, a kiadási oldalon pedig 300 milliárd forintot jelent. A kiadási oldalon a költségvetési szerveket, valamint az önkormányzatok szociális támogatásait érintik a megtakarítások, és szűkülnek az utazási kedvezmények.

A helyettes államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ezek mellett több forrás, 64 milliárd helyett 152 milliárd forint jut a Start munkaprogramra, és az idei évhez viszonyítva 500 milliárd forinttal növekszik az európai uniós támogatások összege, amely önmagában több, mint a GDP 1,5 százaléka.

Szólt arról, hogy prioritást élvez a határon túli magyarok támogatása és egyebek mellett a tanyaprogram folytatása, ezeken a területeken a kiadások megőrzése vagy növelése várható.

A bevételi oldalon folytatódik a személyi jövedelemadó rendszerének átalakítása. Az áfaemelés és a mezőgazdasági termékek fordított áfája mintegy 150 milliárd forintnyi pluszbevételt hoz. A jövedéki adó, a cégautó adó és a játékadó emelése pedig nemcsak egyszerű adóemelés, hanem a kiskapuk bezárását is jelenti.

Banai Péter Benő rámutatott, hogy az egészségügyi alap bevételének növelésére szolgál az egy százalékpontos munkavállalói járulékemelés és a baleseti adó bevezetése. A népegészségügyi termékdíjból jövőre 30 milliárd forintot remél a kormányzat.

71 milliárd euró az államadósság

A gazdasági válság hatására közeledett egymáshoz és csökkent a költségvetési forint- és devizahitelek kamatainak átlagos szintje, ami jelenleg 5,6 százalékon áll – közölte az Államadósság Kezelő Központ Zrt. általános vezérigazgató-helyettese.

Borbély László András a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésén a költségvetési kamatkiadások alakulása kapcsán kifejtette: az adósság átlagos kamatköltsége tompítva és időben eltolva követi a hozammozgásokat.

Jelenleg a forintban lévő hitelállomány kamata 6,5 százalék, a devizahiteleknél 4,7 százalék, így az átlag 5,6 százalék. A teljes magyar államadósság jelenleg 71 milliárd eurót tesz ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.