Szóba sem jöhet Görögország euróövezeti kizárása

Angela Merkel német kancellár hétfőn határozottan elvetette Görögország euróövezeti kizárásának lehetőségét és kifejezte meggyőződését az EFSF pénzügyi mentőcsomag hatáskörének sikeres bővítésében.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/807790" target="_blank"><strong>• Mi volt a legfelelőtlenebb politikai kezdeményezés?</strong></a>

MNO
2011. 09. 05. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Meggyőződésem, hogy a kizárással dominóhatást váltanánk ki, ami kifejezetten káros lenne pénzügyi rendszerünkre nézve” – mondta Merkel hétfőn Berlinben, hozzátéve, hogy Görögországnak feltétlenül be kell tartani a pénzügyi támogatás fejében tett ígéreteit. A kancellár sem szakmailag, sem jogilag nem tartja kivitelezhetőnek bármely ország euróövezetből való kizárását. „Politikai alaptételnek tekintem, hogy minden euróövezeti tagország az is maradhasson” – fogalmazott.

Merkel, a kereszténydemokrata párt vezetője annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a kormányzó CDU–FDP jobbközép koalíció az ellenzék támogatása nélkül is a szükséges többséggel meg tudja szavazni az EFSF hatáskörének kibővítéséről szóló törvényt a képviselőház (Bundestag) szeptember 29-i ülésén. Nézetét osztja a Philipp Rösler, az FDP vezetője, gazdasági miniszter is.

A kancellár véleménye szerint nem igaz az az állítás, hogy az euróövezeti adósságszolgálati válság kezelése kulcsfontosságú szerepet játszott volna a kormánykoalíció pártjainak hétvégi, Mecklenburg–Elő-Pomerániában tartott tartományi parlamenti választásokon elszenvedett vereségében. „Nem tartom hibának, hogy a választási gyűléseken szóba hoztuk az eurót” – mondta. Merkel szerint az eladósodottság mértékének csökkentése Európában akár több évtizedes folyamat is lehet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.