Élő közvetítés
Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Szükség lenne a gazdasági szerkezet átalakítására

Nem az adósság, hanem a rossz gazdasági szerkezet a magyar gazdaság fő ellensége – közölte Mellár Tamás közgazdászprofesszor pénteken Pécsett, a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlésén. Pleschinger Gyula, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a magyar állampapírok legfőbb vásárlói a hitelintézetek és a biztosítók.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/813204" target="_blank"><strong>• Beszedhető az idén elvárt plusz 40 milliárdos adóbevétel</strong></a>

MNO
2011. 09. 30. 11:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem tanára úgy fogalmazott: nem az adósságot kellene megtenni a magyar gazdaságpolitika meghatározó elemének, mert az nem ok, hanem jelenség, amely elsősorban a produktivitás alacsony fokából, a duális gazdasági szerkezetből fakad. Mellár Tamás úgy vélte: kétségtelen, hogy az adósságnak nem szabad növekednie, sőt csökkennie kellene, de ha az adósság elleni küzdelem a fő cél, akkor az a vagyon elherdálásához, a növekedési potenciál gyengítéséhez, a produktivitásra költhető források szűküléséhez vezethet.

A professzor szavai szerint a jóléti állam leépítésére sincs szükség, mert ez sem oka az eladósodottságnak. Megjegyezte: a válságot eddig azok az államok vészelték át a legkönnyebben, ahol jóléti állam működött, például Skandináviában. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabadna tőkét kivonni a kutatásfejlesztésből és a humánerőforrás fejlesztéséből sem, mert azok nélkül nem lesz gazdasági növekedés.

Át kell rendezni a prioritásokat

Mellár Tamás hangsúlyozta, hogy szükség lenne a gazdasági szerkezet átalakítására úgy, hogy a termelésben emelkedjen a magas hozzáadott értékű termékek aránya. Munkahelyek teremtésére van szükség elsősorban vidéken, az agráriumban, az élelmiszeriparban, valamint a megújuló energiaszektorban. Megítélése szerint mindig van lehetőség a változtatásra, csak a prioritásokat kell átrendezni.

Azt mondta: be kell vezetni a progresszív jövedelemadót, radikálisan át kell rendezni a gazdasági támogatásokat, mérsékelni a bürokráciát, a korrupciót, a különadók helyett pedig hatékony versenyszabályozásra lenne szükség.

A professzor közölte, komoly lépésekre van szükség a gazdasági háttérintézmények, a pénzügyi infrastruktúra fejlesztése, a kereskedelmi felvásárlási rendszer átalakítása, kistérségi szintű gazdasági társaságok létrehozása és az Új Széchenyi-terv „életre keltése”, azaz a vállalkozásösztönzés és a foglalkoztatásnövelés tekintetében. Ezekkel lát esélyt rá, hogy egy év múlva 3 százalékos legyen az éves gazdasági növekedés.

Hitelintézetek és biztosítók

A hitelintézetek és a biztosítók a forintban vezetett államadósság finanszírozásának legfontosabb befektetői, a lakosság állampapír-vásárlása tíz év alatt tizedével csökkent – mondta el az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatója. Pleschinger Gyula a magyar adósságállomány szerkezetéről, a központi költségvetés és az államadósság finanszírozásának eseti és tartós elemeiről szólva kifejtette: a forintban vezetett adósságállomány finanszírozásában a legfontosabb befektetők a hitelintézetek és a biztosítók, illetve a pénztárak. A nyugdíjpénztárak az utóbbi években már nem voltak jelentős állampapír-vásárlók, de az önkéntes pénztárak szerepe várhatóan növekedni fog.

Marketingkampánnyal kívánják erősíteni a lakossági vásárlásokat, a külföldi befektetők körét pedig igyekeznek stabilizálni, például nagy állami alapok megnyerésével.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.