Tüntettek a szlovákiai pedagógusok

Magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követelnek a szlovákiai pedagógusok. Követeléseiknek kedden Pozsonyban tüntetésen adtak nyomatékot. A kormány épülete előtt lezajlott nagygyűlésen mintegy 8-10 ezer ember gyűlt össze.

MNO
2011. 09. 13. 18:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felszólalók rámutattak arra, hogy a szlovákiai oktatásügy alulfinanszírozott, a tanügyi dolgozók pedig nincsenek méltón megfizetve. „Több mint 22 éve állandóan meg kell húzni a derékszíjunkat, a nadrágunk mégis folyton lecsúszik” – jelentette ki Miroslav Kovác, az egyik szakszervezeti vezető.

Az iskolák, óvodák és gyerekotthonok képviselői követelték, hogy a kormány tartsa be ígéreteit, és növelje az oktatásügy finanszírozására szánt összegeket. Ha a kormány nem teljesíti a kormányprogramban vállalt ígéreteit, elkerülhetetlen lesz a sztrájk.

„A sztrájk azt jelenti, hogy nem fogunk dolgozni, az pedig az iskolák bezárásával egyenlő” – mutatott rá Jozef Luzák, egy másik felszólaló, az oktatásügyi szakszervezetek alelnöke. Luzák elmondta: a szakszervezet vezetése október 6-án dönt az esetleges sztrájkról, amennyiben ezt az akciót a pedagógusok törvény által előírt legalább 60 százaléka támogatni fogja.

Szlovákiában az oktatásügyre fordított pénzösszeg alacsonyabb, mint az európai uniós átlag. A pedagógusok azt szeretnék, ha a kormányzati ciklus végéig ez az összeg legalább az uniós átlag szintjére emelkedne, a távolabbi cél a GDP hat százaléka.

A pedagógusok követeléseiket petícióban is megfogalmazták. A nagygyűlésen elhangzott: a petíciót eddig több mint 37 ezer ember írta alá. Ami a béreket illeti, a tanítók azt szeretnék, ha bérük az országos átlagbérek 1,2-szerese, 1,6-szorosa lenne.

„A miniszterelnök áttanulmányozza a követeléseket. Ha a pedagógusok találkozót kérnek, arra is választ kapnak” – reagált a nagygyűlésen elhangzottakra Rado Bato, Iveta Radicová szóvivője.

Eugen Jurzyca oktatásügyi miniszter azt állítja, a költségvetésnek jelenleg nincs több pénze az oktatásügyre.

A pedagógusok tüntetése miatt Szlovákiában kedden számos helyen szünetelt a tanítás. Sok helyen igazgatói szabad napot hirdettek ki, másutt a tanítók szabadságot vettek ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.