Újabb merész vállalkozásba kezdett a leggazdagabb japán + Képek

Japán leggazdagabb embere, Masayoshi Son dollármilliókat áldozna arra, hogy megváltoztassa országa energiaszektorának összetételét. A kockázatos vállalkozás akár sikeres is lehet, ugyanis a fukusimai katasztrófa után a felkelő nap országa válaszúthoz érkezett.<br />

Wunderli László
2011. 09. 18. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Masayoshi Son, a Softbank, Japán harmadik legnagyobb mobilhálózatának alapítója és a Forbes magazin szerint Japán leggazdagabb embere nyilvánosságra hozta homályos, de mindenképpen ambiciózus tervét arról, hogyan kellene országa energia-infrastruktúráját teljesen átalakítani. Tervének segítségével, ami főleg a szél- és a geotermikus energián alapszik, vélekedése szerint 2030-ra Japán energiaforrásának a nagyobbik részét a megújuló energiára épülő hálózat adhatná.



Son, a merész vállalkozó

Son, aki Japánban híres a merész, nagy kockázattal járó vállalkozásairól – többek között felvásárolt egy veszteséges mobilhálózatot, és az iPhone, iPad kizárólagos japán forgalmazója lett –, már létre is hozott egy alapot ennek a tervnek a megvalósításához, ami becslése szerint 26 milliárd dollárba fog kerülni. Saját vagyonából körülbelül 13 milliót fizetett be az alapba, és további befektetőket keres egy 1200 mérföld hosszú hálózat kiépítéséhez, amitől azt reméli, hogy az ország energiaigényének 60 százalékát megújuló energiaforrásokból tudná kiszolgálni.

Atomerőműveket záratna be

A hétfőn nyilvánosságra hozott elképzelés kevés konkrétumot tartalmazott, de támaszkodna mind a szél-, mind a geotermikus energiára. „Világszerte a szélerőnek nagyon jó az ár-érték aránya” – mondta Son a terv nyilvánosságra hozatalakor. A terv szintén magában foglalná azt, hogy számos japán atomerőművet bezárnának, melyek Son vélekedése szerint veszélyt jelentenek a földrengések gyakori előfordulása és az olyan cunami miatt, mint amelyik olyan sok pusztítást okozott az idén.



Az üzletember megígérte, hogy a Softbank 260 millió dollárral fog hozzájárulni ehhez az alaphoz. A dúsgazdag vállalkozó egy olyan hálózatot szeretne összehozni, amely Japán határain is túlnyúlna, és amely behálózná Kínát, Oroszországot és még Indiát is. Egy Greenpeace-tanulmány szerint egy elég elképesztő konstrukcióval Japán valóban meg tudna valósítani egy ehhez hasonló tervet, de ez azt jelentené, hogy szélerőművek ezreit kellene felépíteni, és gyakorlatilag minden felületet be kéne borítani napelemekkel. Mégis, a mostani időpont nem is lehetne aktuálisabb az infrastruktúra jelentős átépítésére.

(popsci.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.