WikiLeaks: Magyarország balliberális szemmel

Elsősorban balliberális, az MSZP-hez, az SZDSZ-hez és az MDF-hez kötődő kutatóintézetek, politológusok elemzéseire, értékeléseire volt kíváncsi a budapesti amerikai nagykövetség a 2006–2010 közötti időszakban – ez derül ki a WikiLeaks által közzétett, bizalmas amerikai diplomáciai táviratokból. A dokumentumok Gyurcsány Ferenc „feltűnösködő” közép-ázsiai körútjáról is írnak.

2011. 09. 13. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balliberális elemzők tájékoztattak

Az iratokból kitűnik, hogy az amerikaiak a Political Capital, a Progresszív Intézet és a Demos munkatársainak beszámolói alapján tájékozódtak a magyarországi belpolitikai helyzetről. A leggyakrabban – tizenkét táviratban – Szabados Krisztián, a Political Capital elemzőjének, az SZDSZ korábbi sajtófőnökének neve szerepel a dokumentumokban; őt gyakran független, centrista politológusként tüntetik fel ezekben az iratokban. Szabados 2007 márciusában arról beszélt, hogy Orbán Viktor radikalizálja a Fideszt és populista retorikát folytat. 2008 márciusában a szociális népszavazást követően az elemző aggodalmának adott hangot, hogy a referendum eredménye miatt Magyarország kevésbé lesz vonzó a külföldi befektetők számára. Fél évvel később pedig úgy értékelt, hogy a szélsőjobboldal erősödése a legnagyobb veszély, ami Magyarországra leselkedik. A baloldali Progresszív Intézet vezetőjének, Magyar Kornéliának a neve öt alkalommal, a Demos Magyarország Alapítvány, illetve annak elnöke, Dessewffy Tibor – Gyurcsány Ferenc volt tanácsadója – négyszer szerepel a táviratokban, ahogyan feltűnik Lakner Zoltán politológus neve is. A jobboldali pártokhoz közel álló Nézőpont Intézetet mindössze egyszer, a Századvég Alapítványt kétszer idézik a dokumentumokban, míg Stumpf István – elemzőként – ugyan hét alkalommal szerepel, de legtöbbször csupán egy-egy rövid idézettel.

Gyurcsány feltűnösködött

Az Origo által feltárt WikiLeaks-iratokból kiderül az is, hogy az Európai Unió nem volt benne biztos, mennyire számíthat a magyar kormányra a Nabucco-gázvezeték építésénél, a Gyurcsány-kormány taktikázása ugyanis elbizonytalanította az uniós diplomatákat. A Nabuccót álomnak nevező Gyurcsány Ferenc látványos közép-ázsiai gázkörútját feltűnösködésnek látták Brüsszelben, s a Budapesten 2009 januárjában rendezett Nabucco-tanácskozástól való távolmaradását fontolgatta az uniós energiaügyi biztos, Andris Piebalgs, aki más uniós tisztségviselőknek is azt tanácsolta, ne menjenek el a csúcsra – állítja egy, az európai uniós amerikai követségen íródott távirat. Piebalgs ugyanis attól tartott, hogy a csúcs a magyar belpolitikai csatározások áldozata lesz. Egy kazahsztáni távirat is megerősíti, hogy a csúcs megszervezése nem ment simán. Az irat idézi Balla János asztanai magyar nagykövetet, aki arra panaszkodik, hogy egy héttel az esemény előtt még mindig nem tudta, ki képviseli majd a magyar fővárosban Kazahsztánt. Balla azt mondta, erős a gyanúja, hogy az oroszok gyakorolnak nyomást a kazahokra, hogy ne vegyenek részt a csúcson. A kazah energiaügyi miniszter helyettese végül jelen volt, de nem szólalt fel. A brüsszeli távirat szerint Magyarország Nabucco-nagykövete, Bayer Mihály úgy vélte, Jozias van Aartsen, az Európai Bizottság Nabucco-ügyi koordinátora, illetve az ő stábja terjesztheti a Nabucco-csúcs körüli magyarországi politikai megosztottságról szóló városi legendát. Az azonban nem derült ki a táviratból, hogy milyen érdeke fűződhetett ehhez a volt holland külügyminiszternek. A budapesti amerikai nagykövetség egy nappal később reagált a brüsszeli információra, April Foley akkori nagykövet jelentésében határozottan kijelentve, hogy az EU értesülései tévesek.

Szlovák megtorlás

A magát Megtorlás Mozgalomnak nevező aktivistacsoport új projektet indított el November 17. hadművelet néven – a WikiLeaks szlovák változatát akarják létrehozni. A mozgalom honlapjára várja a politikusok, köztisztviselők, valamint befolyásos cégek vezetőinek 1989 novembere után elkövetett jogszerűtlen tevékenységeiről szóló anyagokat. A WikiLeaks szlovák változatához mindenki hozzájárulhat, aki hozzáfér ilyen dokumentumokhoz, információkhoz és bizonyítékokhoz. Mindezt teljesen névtelenül teheti meg. „Az összes információt a mozgalom internetes oldalán hozzuk nyilvánosságra, ezenfelül jogi lépéseket teszünk az elkövetők elfogása és felelősségre vonása érdekében” – állítja a mozgalom. A projekt szerintük rá fog ijeszteni azokra a közszereplőkre, akik tetteikkel elárulták az ország lakosait, vagy az 1989-es bársonyos forradalom üzenetét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.