Zsebpénz kiutasítás előtt

A Die Welt beszámol egy holland televíziós showról, ahol a kiutasított menedékjogkérők nyerhetnek egy kis zsebpénzt. A Die Presse a bécsi kabinet tétlenkedését bírálja.

2011. 09. 02. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilapban Torsten Thissen Cinikus televíziós show kiutasított menekültekkel című cikkében tudósít egy abszurdnak tűnő holland műsorról. A holland televízió harmadik csatornájának Weg van Nederland („Kifelé Hollandiából”) című programja komoly felháborodást váltott ki. Sokak szerint a holland televíziózás újabb tabut döntött tervezett műsorával. A műsor játékosai kiutasított menekültek, akiknek a moderátor szerint nem kell üres kézzel elhagyniuk az országot. Eközben, a publikum ovációja közepette, a rendőregyenruhába öltöztetett segítői megértően ingatják a fejüket. A játék nyerteseire komoly pénznyeremény vár. Csak néhány kérdésre kell válaszolniuk arról az országról, amelyik kiutasítja őket, s máris vihetik a 4000 eurót. A nyertesnek azonban meg kell elégednie vigaszdíjakkal, többek között tulipánhagymákkal, vagy társasjátékcsomaggal.

A VPRO programalkotói először nem akartak az ügyről hivatalosan nyilatkozni. Az adó a honlapján azt írta, hogy a menekültek a menedékjogért folytatott küzdelmük során sokat tanultak az országról, a nyelvről és a holland kultúráról, ami érdekessé teszi a jelölteket. Ráadásul a 4000 euró jó kis mellékes jövedelem. A Weg van Nederland egy lehetőség arra, hogy az elutasított menedékkérők megmutassák az arcukat – nyilatkozta Roek Lips, a Nederland 3 csatorna vezetője. A VPRO szerint a résztvevők művelt emberek, van köztük kameruni repüléstechnikus, vagy a szláv nyelvekkel foglalkozó csecsen egyetemista. Az egyelőre tisztázatlan, hogy a menekültek valódiak-e, mint az adó állítja, vagy színészek szerepet játszanak.

A műsor és az azt követő viták emlékeztetnek a BNN kereskedelmi csatorna nagy szervadományozási műsorára, ahol a jelöltek egy halálosan beteg fiatal nő veséiért versenyezhettek. Csak a műsor végén jelezték, az egész csak egy blöff volt. A műsor hatására komoly viták kezdődtek az ország menekültügyi törvényéről, ami az előző években egyre szigorúbbá vált, de ez az ország politikai erői számára még mindig túl liberális.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív osztrák napilapban Norbert Rief és Philipp Aichinger Kormány: Alibi harcok munka helyett című cikkében értékeli a bécsi kabinet tehetetlenkedését. Miközben a köztársaság történetének legnagyobb korrupciós botrányaiba majdnem belebukik és majdnem naponta merülnek fel újabb kenőpénzbotrányok volt miniszterekkel szemben (legutóbb állítólag Mathias Reichhold volt FPÖ-s infrastruktúra miniszter kapott pénzt az egyik távközlési cégből), a kormánypártok alibi harcokkal vannak elfoglalva, viszont fontos tervezetek megoldatlanul maradnak. Például a pártok adományának és a képviselői bevételek nyilvánosságra hozatalát előíró jogszabályt. Ezzel pontosan azokat az eseteket lehetne elkerülni, melyekkel az államügyészség foglalkozik. A törvényt eredetileg január 1-jére ígérték, de máig nem készült el még a tervezet sem.

„Keményen dolgozunk” – állítják a kormánypártok. Hogy mennyire keményen, az azon érhető tetten, hogy a nyár eleji bejelentést, miszerint a szeptember 21-én kezdődő parlamenti ülésszakra elkészül az előterjesztés, csak „remélhetően” tudják betartani.

„Ausztria Európa egyik utolsó állama, ahol lehetséges a névtelen adományozás” – vélekedett az Európa Tanács egyik szakértője. Franz Fiedler, a Transparency International Österreich elnöke szerint a névtelen adomány valójában szélesre tárt kapu a korrupció előtt. S ezt a kaput láthatóan Ausztria nem kívánja szorosra zárni, értékelte az első törvénytervezetet. Ebben a kormánypártok a 7000 euró feletti adományok nyilvánosságra hozatalát javasolják, de csak ha ezt a szövetségi pártoknak utalják. Ha azt egy a párthoz közelálló egyesületnek, részszervezetnek, vagy éppen a tartományi pártszervezetnek adják, akkor már nincs szükség a publikálásra. Más javaslatok is halasztódnak. A kormány ama 90 pontos programjában, melyet májusban a semmeringi kihelyezett ülésén fogadott el, szintén nem hagyja magát sürgetni, például az egészségügyi reformot 2013 őszére ígérik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.