74 bank ment csődbe a harmadik negyedév végéig

Az Egyesült Államokban három bank ment csődbe az utóbbi két héten, a harmadik negyedév végéig bezárt bankok száma így 74-re emelkedett.

MNO
2011. 10. 02. 18:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami betétbiztosítási alap (FDIC) hét végén megjelent kimutatása szerint szeptember második felében Kalifornia, Texas és Virginia államban zártak be egy-egy bankot. Az eszközállomány egyik esetben sem haladta meg az 1 milliárd dollárt, ami általában is jellemző az idén eddig csődbe ment bankokra és azt jelzi, hogy inkább a viszonylag szerény méretű bankok vannak bajban, míg a nagyobbak már túljutottak a válságon.

A csődök számát tekintve is mérséklődés látszik: tavaly összesen 157 bank ment csődbe, 2009-ben pedig 140. A bezárt bankokat az FDIC szanálja, majd vevőt keres rájuk, többnyire sikerrel. A betéttulajdonosok vagyonát számlánként 250 ezer dollárig biztosítja az alap.

A csődök száma és a bezárt bankok eszközállományának alakulása mellett más mutatók is arra utalnak, hogy az amerikai bankszektor kifelé tart a válságból. Az FDIC legutóbbi, még a második negyedévre vonatkozó felmérése szerint öt éve először csökkent a problémásnak ítélt bankok száma, az ágazat pedig már sorban a nyolcadik negyedévet zárta nyereséggel.

A június végi állás szerint a 7513 bank közül 865-nál voltak a működést veszélyeztető súlyosságú problémák. Ez csaknem hússzal kevesebb az előző negyedévi 888-hoz képest és az első csökkenés 2006 harmadik negyedéve óta.

A bankszektor összes nyeresége 28,8 milliárd dollár volt a második negyedévben, ami 37,9 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.