Következő mérkőzések
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

A magyar származású világhírű fotóriporter művei Bécsben

Robert Capa magyar származású világhírű fotóriporter műveiből nyílt kiállítás Bécsben. A szombat este megnyílt tárlaton a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből mutat be válogatást a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum.

MNO
2011. 10. 02. 12:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiállítás október 6-án tárlatvezetéssel is megtekinthető. A kiállításhoz kapcsolódóan az osztrák közszolgálati televízióval és rádióval (ORF) együttműködésben, a múzeumok hosszú éjszakáján, szombaton a múzeum teljes – mintegy nyolcszáz darabból álló – Capa-gyűjteményét köztéri vetítés keretében is bemutatták.

Ugyancsak a kiállításhoz kapcsolódik novemberben egy nemzetközi szimpózium. Ezen történészek és művészettörténészek nyújtanak betekintést Capa életművébe, és véleményt cserélnek arról a többször hallható vélekedésről is, amely szerint Capa leghíresebb fotói közül néhány – például A milicista halála című – megrendezett jelenetet ábrázol.

Robert Capa a fényképészet történetének egyik legnagyobb haditudósítója volt. 1913-ban született Friedmann Endre néven Budapesten. Legismertebb képei közé tartoznak a spanyol polgárháborúról készült és a szövetséges csapatok 1944. június 6-i normandiai partraszállásakor készített fotói. Capa politikatudományt tanult Berlinben és ott kezdett el a fényképészettel foglalkozni. 1933-ban Párizsba emigrált, ott vette fel a Robert Capa nevet. 1939-ben az Egyesült Államokba költözött, a Life és a Collier’s képes magazinok haditudósítója volt. 1947-ben Henri Cartier-Bresonnal, George Rodgerrel és David Seymourral közösen megalapította a híres Magnum fotóügynökséget. A hadszíntérről tudósított 1954-ben Indokínából is, amikor egy akna kioltotta az életét. A Robert Capa képeiből készült tárlat december közepéig látható a bécsi Collegium Hungaricum épületében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.