Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Áthelyezhetők a Stasi-ügynökök

A Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámol arról, hogy a hosszú vita után a kormánypártok elfogadták azt a törvénymódosítást, ami lehetővé teszi, hogy a Stasi-iratokat kezelő hivatalból eltávolítsák az egykori spicliket. A Der Tagesspiegel arról ír, hogy tíz nap után lebontották a hajléktalanoktól védő kerítést.

2011. 10. 01. 9:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív frankfurti napilapban Mechtild Küpper Jahn áthelyezhet Stasi-munkatársakat című berlini keltezésű cikkében tudósít egy abszurd helyzetet megszüntető törvénymódosításról. A CDU/CSU és az FDP szavazataival pénteken módosították, a Stasi-akták kezelését szabályozó, 1991-ben elfogadott törvényt. Az újraszabályozás lehetővé teszi, hogy az aktákat kezelő hivatal 47 munkatársát, akik egykor a Stasinak dolgoztak, egy másik, hasonló fizetést biztosító hivatalba áthelyezzék.

Ez már az egykori keletnémet állambiztonság adataihoz történő hozzáférést szabályozó jogszabály nyolcadik módosítása. S az első alkalom, amikor nem széles többség fogadta el a módosítást. Eddig csak a különböző nevű – Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS), Baloldali Párt – utódpártok szavaztak a jogszabály ellen. Most azonban az SPD és a Zöldek is nemmel szavaztak, amit nagyon sajnál Beatrix Philip (CDU) képviselő, aki szerint a törvénymódosítás egyenes folytatása az eddigieknek.

Reiner Deutschmann FDP-képviselő úgy nyilatkozott, a hivatal úgy képes tisztelettudóan bánni az áldozatokkal, ha senkit sem foglalkoztat, aki az állambiztonsági minisztériumnak dolgozott. Patrick Kurth (FDP) felszólította az SPD-t és a Zöldeket, hogy mégis szavazzák meg a törvényt. Wolfgang Thierse (SPD) Bundestag-alelnök kijelentette, sajnálja, hogy a módosítást széles többség nélkül fogadták el. De még egyszer megerősítette, az SPD felfogása szerint az ügy jogpolitikai és alkotmányos szempontból is problémás. Nincs rendben, hogy kellemetlen személyzeti problémákat egy törvénnyel kívánják megoldani.

Der Tagesspiegel (tagesspiegel.de)

A baloldali-liberális berlini napilapban Dieter Hanisch A hajléktalanok elleni kerítést Hamburgban ismét leszerelik című cikkében tudósít a Hanza-város legújabb tehetetlen kísérletéről.

Egyelőre véget ért az abszurd hamburgi kerítésvita. A Hanza-város belvárosa által felhúzott, 20 méter hosszú, 2,80 méter magas és 18 ezer euróba került kerítést napokig tartó vita után péntek délután lebontották. Markus Schreiber (SPD), a kerület első embere önkritikusan elismerte, a kerítés rossz jelzés, és nem segített a hajléktalanok helyzetének kezelésében. Tíz napig a kerítésügy minden más kérdést háttérbe szorított.

Az FC St. Pauli legutóbbi mérkőzése után 1500 tüntető tiltakozott a kerítés ellen, mert abban a nacionalista bezárkózás szimbólumát látták. A tüntetések után eltávolították a kerítést, és most Hans-Peter Strenge, az észak-elbai evangélikus egyház zsinatának vezetőjét kérték fel a szerdán kezdődő kerekasztal-tárgyalásokon történő közvetítésre.

A probléma egyik oka, hogy a számos hajléktalant a kutyája miatt nem fogadnak be a szállások. A külföldieket sem kívánják a hatóságok ellátni. Detlef Scheele (SPD) azon dühöng, hogy a környéken lakók mindig tiltakoznak, ha valahol meg kívánnak nyitni egy hajléktalanszállást. November 1-jén indítják a hatóságok téli szükségprogramjukat, jelenleg még csak 257 szállással rendelkeznek, ami a hajléktalanellátó szervezetek szerint túl kevés. Ezek arra kívánják felhasználni a tárgyalásokat, hogy e kérdésben is változtatásokat érjenek el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.