Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Az adatok tükrözik a javuló teljesítményt

Emelkedett Kína gyáripari beszerzési menedzser indexe (BMI) szeptemberben, már a második egymást követő hónapban, tükrözve a világ második legnagyobb nemzetgazdasága javuló ipari teljesítményét.

MNO
2011. 10. 02. 13:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A növekedést mutató ipariteljesítmény-adat enyhíti azokat az aggodalmakat, hogy a kínai gyáripari termelést hátrányosan érinti az Egyesült Államok és Európa csökkenő kereslete. A CFLP kínai logisztikai és beszerzési szövetség által vezetett ipari beszerzési menedzser index szeptemberben 51,2 pontra emelkedett az előző havi 50,9 pontról.

Az ipari termelési mutató négy egymást követő hónapban csökkent, és 50,7 ponton érte el mélypontját júliusban, mielőtt augusztusban 50,9 pontra emelkedett volna. Az 50 pont feletti érték a teljesítmény növekedését tükrözi az előző hónaphoz képest, míg az 50 alatti érték csökkenést. A CFLP 20 ágazatot képviselő 850 vállalat beszerzési menedzserei körében végzett felmérése alapján állítja össze havi ipari termelési mutatóját.

A CFLP által vezetett ipari beszerzési menedzser index értéke meghaladja a HSBC bankcsoport által vezetett, még pénteken közzétett mutató értékét, ami szeptemberre az augusztusival megegyező 49,9 pontot mutatott. Szakértők az eltérést a felmérésben részt vevő vállalatok eltérő körére vezetik vissza. Míg a CFLP felmérése főként állami nagyvállalatokra terjed ki, addig a HSBC felmérése többségében kis- és középvállalatokat ölel fel.

A CFLP által szeptemberben a vizsgált 20 ágazatból kilencben haladta meg az 50 pontot a termelési mutató. A színesfém ágazatban 50 pont volt az érték, tíz ágazatban pedig 50 pont alatti, közöttük a vas- és acéliparban, a gépiparban, a papír- és nyomdaiparban. A beszerzési árak alindexe 0,6 ponttal 56,6 pontra csökkent, ami a vállalatok beszerzési költségeinek csökkenését mutatja.

Az új megrendelések alindexe szeptemberben kissé javult, 0,2 ponttal 51,3 pontra emelkedett, a termelési érték alindexe pedig 0,4 ponttal 52,7 pontra nőtt. Az új export megrendelések alindexe 2,6 ponttal 50,9 pontra emelkedett, ami még mindig alacsony értéknek számít. A CFLP által az ipari termelés alakulásáról készített trendelemzés szerint a gyáripari BMI túljutott a mélyponton, a gazdasági növekedési ütem lassulása megállt, a harmadik negyedévben a gazdaság teljesítménye lendületet gyűjtött a további növekedéshez.

A globális BMI március óta csökkenést mutat, és augusztusban 50,1 ponton állt, a legalacsonyabb szinten 2009 júniusa óta, tükrözve a világgazdasági növekedés gyengülő lendületét. A CFLP elemzése szerint Kínának makrogazdasági szabályozó eszközök igénybevételével kell biztosítania a gazdasági stabilitást, nevezetesen ösztönöznie kell a belső kereslet növekedését, figyelmet kell szentelnie a kis- és középvállalatok fejlődését gátló akadályok eltávolítására, és kordában kell tartania az inflációt.

A második negyedévben a kínai GDP 9,5 százalékkal nőtt a 2010. második negyedévihez képest, kissé gyengébben az első negyedévi 9,7 százalékos és a tavalyi negyedik negyedévi 9,8 százalékos növekedési ütemnél.

Elemzők a kínai ipari termelés további ütemes növekedésére számítanak. „Előretekintve továbbra is az ipari termelés önkormányzati lakásépítési programokra és a lakossági fogyasztás emelkedésére támaszkodó növekedését lehet valószínűsíteni” – mondta a dél-koreai Yonhap hírügynökségnek Helen Chin, a Li & Fung Research Center szakértője.

Az Államtanács (a kínai kormány) Fejlesztési és Kutatási Központjának szakértője, Csang Li-csün a Xinhua kínai állami hírügynökségnek rámutatott, hogy a mutató szeptemberi szerény növekedése a gazdasági növekedési ütem stabilizálódására utal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.