Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Az uniós tagság már nem kampánytéma

A Neue Zürcher Zeitung beszámol arról, hogy Svájcban a közelgő választásokon már témaként is alig merül fel az ország EU-csatlakozásának kérdése. A Der Spiegelnek adott interjújában a hamburgi belügyi szenátor élesen bírálja a kalózok elleni valódi fellépést lehetetlenné tevő abszurd német jogszabályokat.

2011. 10. 02. 9:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Neue Zürcher Zeitung (Nzz.ch)

A konzervatív zürichi napilapban Urs Bloch Búcsú Európától című cikkében tudósít arról, hogy ma már a svájci választásokon nem számít témának az EU-csatlakozás. A kormány és a parlament továbbra is Európa-barát –nyilatkozta Toni Brunner, a Svájci Néppárt (SVP) elnöke a lapnak. A frissen elfogadott Szerződés a néppel első pontjában azonban az áll: nem kívánnak belépni az EU-ba.

Az SVP ebben a kérdésben következetes. Az elmúlt években minden alkalommal az ország EU-belépése ellen politizált. A kampánytémák után kutató pártvezetés megpróbálja a választóknál az unióellenes reflexeket aktivizálni. A valóság azonban másként néz ki. Az EU a jelenlegi kampányban alig merült fel témaként. Ez nem utolsósorban annak is a következménye, hogy az uniós tagság híveinek száma az elmúlt években lényegesen lecsökkent. Ez a tendencia minden pártban megfigyelhető. Nyolc évvel ezelőtt az uniós tagság támogatói és ellenzői nagyjából egyforma súlyt jelentettek, ma az egyetértők száma alig éri el a polgárok ötödét.

Minden meghatározó párt az elmúlt években érezhetően távolodott az uniós tagságtól vagy az esetleges csatlakozási tárgyalásoktól. Állandó hangulat mindössze az SVP-nél tapasztalható, amelynek jelöltjei 2003-ban és 2007-ben gyakorlatilag egyhangúlag, az idén pedig 100 százalékban ellenezték az uniós csatlakozást.

A képviselőjelöltek válaszait a csatlakozással kapcsolatban alábbiak szerint értékelték: nem (0 pont), igen (100 pont), inkább nem (25 pont) és inkább igen (75 pont). Az adott párt összes jelöltjének adataiból kiszámították a középértéket. A legvilágosabb a helyzet az SVP-nél, itt a belépés támogatottsága a 2003-as 2,7 pontról az idén 0-ra csökkent. A másik végletnek a szocialisták (SP) számítanak, ahol 2003-ban a csatlakozással történő egyetértés 93,9 pont volt. Körükben is megnőtt a szkepszis, így az indikátor 60,4 pontra csökkent.

Egyértelmű a változás a Zöldeknél, nyolc évvel ezelőtt még egyértelműen, 82,6 ponttal támogatta az uniós tagságot. Az idén már 45,3 pontnyi többség elutasítja azt. A polgári pártok – Kereszténydemokraták (CVP) és Szabad Demokraták (FDP) – körében nagyon kevesen maradtak, akik még egyetértenek az uniós csatlakozással. A liberálisoknál a támogatók aránya 43,6 pontról 4,9-re, míg a CVP-ben 44,4 pontról 8,2 pontra zuhant.

Az EU elutasítottsága ma már nem köthető etnikumhoz. Míg 2003-ban a francia–svájci jelöltek többsége (69,1 pont) támogatta a csatlakozást, időközben a szkepszis vette át az eufória helyét. Ma már csak egy 27,2 pontnyi kisebbség ért egyet a csatlakozási tárgyalások megkezdésével. A jóval óvatosabb németek 48,5 pontos támogatottsága 18,7 pontra zuhant.

Der Spiegel (Spiegel.de)

A baloldali német hírmagazin Fekete-vörös-arany – A könnyű zsákmány jelzése címmel készített interjút Michael Neumann (SPD) hamburgi belügyi szenátorral az abszurd jogszabályokról, amelyek nemzetközi szinten nevetségessé teszik a Szövetségi Köztársaságot.

Neumann szerint túlzottan óvatos a berlini kormány a kalózokkal szemben. Figyelmen kívül hagyja a matrózok, a kereskedők és a német gazdaság érdekeit. A fekete-vörös-arany lobogó a szomáliai kalózok számára a könnyű zsákmány jelzésévé vált.

A német haditengerészet gyakorlatilag cselekvésképtelenné vált, mert a német jogszabályok alapján, az egyértelmű ENSZ-mandátum ellenére gyakorlatilag semmit sem tehet. A szövetségi rendőrségnek, amely az ilyen helyzetekben illetékes lenne, nincsenek meg a szükséges eszközei. Berlinnek vagy a szövetségi rendőrséget kell hadihajókkal felszerelnie, hogy feladatát teljesíteni tudja, vagy törvényt kell módosítania, ami lehetővé teszi a haditengerészet számára a feladat ellátását. Az abszolút mélypont Neumann számára, hogy a hajókon jelenleg komoly viták zajlanak a munkaidőt illetően. Ezek a szakszervezeti viták akadályozzák a német fregattok üzemanyag-ellátását, ami az egész világ előtt nevetségessé teszi az országot. A szociáldemokrata kijelentette, nem érti a kormányt. Először megszüntették a védkötelezettséget, utána kiszálltak az atomenergia felhasználásából, s most az állami erőszak-monopóliumot kívánják feladni azzal a javaslatukkal, hogy a kalózok elleni küzdelmet átadják a magán biztonsági szolgálatoknak.

Neumann kijelentette, megérti a belügyminiszternek a rendőrök iránti aggodalmát. Ez ugyanakkor nem lehet az oka az összecsapás elkerülésének. A lőfegyverek használata éppen úgy része a rendőri hivatásnak Hamburgban, mint a szomáliai partok közelében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.