Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Franciaország

„Gyakorlatilag ingyen” figyelnek minket

A City zsebében van a brit konzervatív párt – írja a The Guardian. Egy frissen közreadott kutatásból ugyanis kiderül, a torykhoz az elmúlt évben befolyt adományok több mint a fele bankároktól származik. „Gyakorlatilag ingyen” megfigyelhetőek vagyunk, és ehhez általában a nagy internetes cégek is segédkezet nyújtanak – erre a következtetésre jutottak a naoribii internetes kormányzás konferencia résztvevői – tudósít a Reuters.

Kovács N. László
2011. 10. 01. 11:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (guardian.co.uk)

A Bureau of Investigative Journalism (Oknyomozó Újságíró-iroda) jelentése a 2010 és 2011 júniusa között eltelt időszakot vizsgálta. A nagyobbik brit kormánypárt központi irodájához ezalatt havonta több mint egymillió font, azaz összesen 12,2 millió (mintegy 4 milliárd forint) folyt be. A választási bizottság és más ellenőrző szervek adatbázisait elemezve kiderült, ennek az összegnek 51,4 százalékáért a City bankárainak jár a köszönet. Közülük ötvenen átlépték az 50 ezer fontos határt – az ezt meghaladó támogatást juttató személyek bekerülnek a vezetők klubjába, és személyes találkozóhoz jutnak magával David Cameron miniszterelnökkel.

A pénzügyi szektorból is a fedezeti alapok (hedge fund) járultak hozzá a legnagyobb arányban a toryk pártkasszájához a teljes összeg több mint tíz százalékával. Az ország három legismertebb alapjának vezérei – Michael Farmer, Lord Stanley Fink és Andrew Law – összesen 636 ezer fontot fizettek be, az alapoktól származó összeg közel felét. A legfontosabb egyéni donor idén is David Rowland lett: a Banque Havilland elnökét egyszer már kinevezték a párt pénztárosának, nyilvánosságra került offshore ügyletei miatt azonban még a poszt elfoglalása előtt le kellett mondania. A toryk pénzügyeit most Fink és egy másik milliomos, Peter Cruddas kezeli – utóbbi főként valutával kereskedik, és maga is több mint százezer fonttal támogatta a konzervatívokat.

A bankárok után az iparosok következnek a támogatói rangsorban, igaz, jóval lemaradva. Ez a szektor „csupán” mintegy egymillió fontot, a teljes összeg 7,5 százalékát fizette be a kasszába. Az egyik legjelentősebb támogató Michael Spencer, szintén egykori konzervatív pénzkezelő, aki 163 ezer fontot juttatott a toryknak. A barátság egyelőre a legtöbb esetben kifizetődőnek látszik: a kormány többek között ígéretet tett a társasági adó 23 százalékra csökkentésére, és az Egyesült Királyságban székelő vállalatok külföldi ágaik után hamarosan nem lesznek kötelesek adót fizetni.

A Munkáspárt és több civil szervezet is élesen kritizálta a kormánypártot az adatok nyilvánosságra kerülését követően. „Nem csoda, hogy David Cameron miniszterelnök és George Osborne pénzügyminiszter mindent megtesz a 150 ezer felett keresőknek juttatandó adókedvezmények érdekében, miközben a banki szektor által okozott válság árát mindenki mással próbálja megfizettetni” – fogalmazott Stuart Wilks-Heeg, a Democratic Audit igazgatója.

Reuters (reuters.com)

A BlackBerry gyártói általános népharagot váltottak ki, amikor közölték, együttműködnek a brit kormánnyal, és átadják felhasználóik adatait, melyek segítségével a brit hatóságok a rendbontások több tucat résztvevőjét megtalálták. Ahogy ez a példa is mutatja, a kormányzatok nem tudnak ellenállni az internetes cégek által gyűjtött óriási mennyiségű adatnak. „Ez tulajdonképpen teljesen érthető: a lehetőség eddig nem létezett, és most létezik: persze hogy a rendőrség ki szeretné használni – vélekedik Vint Cerf, az internet egyik „atyja”. – A kérdés az, mi a helyes döntés a cégek részéről, és ezen még hosszú időn keresztül és rengeteget fogunk vitatkozni.”

Az efféle kérések ma már rutinnak számítanak: Christopher Soghoian kutató számításai szerint évente körülbelül 300 ezer esetben kérik az amerikai hatóságok adatok szolgáltatását az internetes cégektől. Pontos adat nem érhető el, mivel erre a telefonos lehallgatással szemben nincs törvény – a hatályos jogszabályok születése idején erre még nem volt szükség. A Google például félévente önként közzéteszi átláthatósági jelentését, ez azonban csupán nagy vonalakban ad képet a helyzetről, egyes esetekre nem tér ki.

Soghoian szerint a történelem során sosem volt még ilyen olcsó megfigyelni az embereket: a Google 25 dolláros, a Yahoo 20 dolláros tranzakciós díjat számít fel adatai kiadásáért, a Microsoft és a Facebook azonban ingyen átadja őket. „Egyetlen rendőr asztala mögül képes húsz, harminc vagy akár ötven embert is követni – az emberek megfigyelésének költsége gyakorlatilag a nullához közelít” – magyarázza a kutató.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.