Schmitt: Meghatározók, történelmiek és barátiak

Kárpátalja megye kormányzójával, Olekszandr Ledidával találkozott vasárnap Schmitt Pál köztársasági elnök, aki délután érkezett Ungvárra, a Magyarok XXI. konferenciasorozat keretében kezdett kétnapos kárpátaljai látogatásának első állomására.

MNO
2011. 10. 02. 15:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal épületében szívélyes légkörben folytatott megbeszélésen – amelyen részt vett Andrij Szerbajlo, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) elnökhelyettese és Viktor Pogorelov ungvári polgármester – Ledida hangsúlyozta, hogy Kárpátalját nemcsak gazdasági, jószomszédi, hanem szoros rokoni kapcsolatok is fűzik Magyarországhoz. A kárpátaljai magyarság helyzetéről szólva rámutatott: a közösség teljes értékű életet él, képviselői ott vannak a helyi önkormányzati szervek valamennyi szintjén.

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye vezetője emlékeztetett arra, hogy Ukrajna stratégiai fejlesztési tervének egyik fő célkitűzése az ország európai integrációja, s ezen belül rendkívül fontos szerepet kap Kárpátalja és Magyarország vonatkozásában a határon átnyúló és határ menti együttműködés szorosabbá tétele. Ennek jegyében ülésezett a napokban Ungvár mellett az ukrán–magyar kormányközi vegyes bizottság, amelynek fő napirendi pontjai között kiemelten szerepeltek a határinfrastruktúra kiépítésének, az ukrán állampolgárok vízumhoz jutása könnyítésének és a Tisza-völgyi árvíz- és környezetvédelmi program terén folytatott együttműködésnek a kérdései – mondta, hozzátéve, hogy Kárpátalja és a szomszédos magyarországi megyék között intenzívek a kapcsolatok, gyakoriak a tapasztalatcserét szolgáló kölcsönös látogatások. Minél több az ilyen találkozó, annál több probléma oldható meg – fogalmazott, megjegyezve: ennek is köszönhető, hogy az idei év első hat hónapjában 34 százalékkal nőtt az ukrán–magyar árucsere-forgalom. Ledida meggyőződését fejezte ki, hogy a Magyar Köztársaság elnökének kárpátaljai látogatása további lendületet ad mind a két ország, mind a határ menti régiók együttműködésének.

A találkozón Schmitt Pál, megköszönve a meleg fogadtatást, hangsúlyozta: az ukrán–magyar kapcsolatok meghatározók, történelmiek és barátiak. Mint kifejtette, három pontban foglalná össze mostani látogatásának célját, nevezetesen: az egész térség békéjének és biztonságának elősegítése, a dinamikusan fejlődő magyar–ukrán baráti kapcsolatok erősítése és a 150 ezres kárpátaljai magyarsággal való törődés kinyilvánítása.

A több mint egyórás megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Schmitt kifejtette: szinte minden téren dinamikusan fejlődnek a magyar–ukrán kapcsolatok, s ennek tükrében tekintette át ukrán tárgyalópartnerével a kárpátaljai látogatásának célját képező mindhárom kérdést. Hozzátette: teljes megértést tapasztalt az ukrán fél részéről, s arra biztatta az ukrajnai megye vezetését, hogy részesítsék olyan megbecsülésben a kárpátaljai magyarokat, mint amilyenben a Magyarországon élő ukránok részesülnek. Újságírói kérdésre a köztársasági elnök elmondta: arra kérte Kárpátalja megye vezetését, hogy járjanak közben Kijevben annak érdekében, hogy a magyar iskolák végzősei magyar nyelvből és irodalomból is tehessenek emelt szintű érettségit, egyben egyetemi felvételit.

Olekszandr Ledida, megköszönve Schmitt Pálnak a látogatást, kifejtette: mivel Kárpátalja legnagyobb nemzeti kisebbsége a magyar, arról biztosította vendégét, hogy a helyi államhatalom mindent megtesz a térség nyugalmának és békéjének, minden egyes magyar nemzetiségű ukrán állampolgár jogainak teljes körű biztosítása érdekében. Megerősítette: a megye vezetése kérelemmel fordul az ukrán oktatási minisztériumhoz, hogy állami szinten rendeződjön a magyar nyelvű érettségi és felvételi problémája. Schmitt Pál késő délután Munkácson megkoszorúzza a sztálini terror munkácsi áldozatainak emlékművét, római katolikus szentmisén vesz részt, kitüntetéseket ad át kárpátaljai magyar egyházi és közéleti személyiségeknek, pedagógusoknak, majd közös vacsora keretében megbeszélést folytat a kárpátaljai magyar történelmi egyházak vezetőivel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.