Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Sok embernek ad munkát a határvonalak tisztítása

Kilenc megyében csaknem 500 közfoglalkoztatott vesz részt a határvonalak tisztításában – tájékoztatta a közfoglalkoztatási program kommunikációs felelőse az MTI-t vasárnap.

MNO
2011. 10. 02. 10:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Samu Attila közleménye szerint úgynevezett határnyiladékot kell azokon a határszakaszokon kialakítani, ahol a határvonal sűrű növényzeten vagy más, a rálátást gátló terepviszonyok között halad. A határnyiladék mérete az osztrák és szlovák határon 1-1 méter; a horvát, a szerb és a szlovén határszakaszon 2,5-2,5 méter, a román és az ukrán szakaszon pedig 3-3 méter szélességű sáv az egymással szomszédos államok szárazföldi területén.

A Földmérési és Távérzékelési Intézet államhatárügyi osztály adatai szerint Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Nógrád, Vas és Zala megyében az államhatár hossza 1538 kilométer, a magyar területen álló határjelek száma 2611 darab.

A kilenc megyében az államhatár szárazföldi, tehát tisztítást igénylő szakasza 1036,6 kilométer hosszú. A határnyiladék tisztítása olyan állami feladat, amelyet kétoldalú államközi szerződések rögzítenek. Az államközi szerződések tartalmazzák azt is, hogy az egymással szomszédos államok kötelesek a saját területükön lévő határjeleket és azok körül egy 1 méter sugarú területrészt is tisztán tartani.

A kilenc megyét érintő határnyiladék tisztítási Start-munka mintaprogram elsődlegesen ennek az állami feladatnak az elvégzését, azaz 1036,6 kilométer hosszú határnyiladék és 2611 darab határjel körüli 1 méter sugarú területrész megtisztítását jelenti.

A határnyiladék tisztítási Start-munka mintaprogram 492 közfoglalkoztatottja a vonatkozó kormányrendelet előírásainak megfelelően heti utólagos munkabérben részesül. A szakképesítést és középfokú iskolai végzettséget nem igénylő munkakörök betöltése és a teljes munkaidő teljesítése esetén a bruttó közfoglalkoztatási hetibér összege 13 120 forint. A legalább középfokú iskolai végzettséget, szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén a garantált közfoglalkoztatási hetibér a teljes munkaidő teljesítése esetén 17 950 forint – ismerteti a közlemény.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.