Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Tüntetéssé változott a temetés

Több ezren vettek részt Troy Davis temetésén – írja a Reuters. A sokak szerint ártatlanul kivégzett férfi utolsó útja halálbüntetés elleni tömegtüntetéssé változott. A palesztinok nem állnak készen az államiságra – erről készült jelentést ad át az izraeli külügyminisztérium az ENSZ-nek – tudta meg a The Jerusalem Post. A zsidó állam ezenfelül a Biztonsági Tanács tagjainál lobbizik az arab nép önállósága ellen.

Kovács N. László
2011. 10. 02. 11:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reuters (Reuters.com)

Több ezren vettek részt Troy Davis temetésén – írja a Reuters. A sokak szerint ártatlanul kivégzett férfi utolsó útja halálbüntetés elleni tömegtüntetéssé változott.

A 42 éves Davist egy georgiai börtönben végezték ki, halálos injekcióval. A férfi a bíróság szerint 1989-ben meggyilkolt egy rendőrtisztet, ráadásul akkor, amikor az éppen egy súlyosan bántalmazott hajléktalan segítségére sietett volna. Semmilyen tárgyi bizonyítékot nem találtak, amely a gyilkossághoz kötötte volna az elítéltet, az eredetileg őt gyanúsító kilenc tanú közül hét megváltoztatta vagy visszavonta vallomását. Többen kijelentették, a rendőrség vette rá őket, hogy Davisre valljanak, mások pedig egy egészen más személyt jelöltek meg az igazi gyilkosként. Mindez azonban nem volt elég, a legfelsőbb bíróság nem adott haladékot, és a férfit, aki végig tagadta bűnösségét, szeptember 21-én kivégezték.

Az ügy nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, Franciaország és az Európai Unió is tiltakozott az ítélet végrehajtása ellen. Ami azonban ennél is fontosabb, az amerikai közbeszédbe is újra behozta a kényes témát: tüntetések igyekeztek rábírni a hatóságokat a Davis-ügy újratárgyalására, és több fontos véleményformáló lap, köztük a The New York Times is kemény hangú szerkesztőségi cikkben tiltakozott nem csupán a férfi kivégzése, de a halálbüntetés ellen.

Mindezen folyamatok logikus folytatása volt a vasárnapi istentisztelet és temetési szertartás, amely elbúcsúztatta a sokak szemében mártírrá vált Davist. A savannah-i Jonesville baptista templomba nem csupán a rokonok és barátok mentek el, de polgárjogi vezetők és aktivisták is. „Vannak, akik úgy gondolják, most, hogy Troy elment, vége a mozgalmunknak, hangunk elcsuklott, tüzünk kialudt. Ma azonban közüljük velük a híreket: az egész csak most kezdődik” – mennydörögte a szószékről Raphael Warnock baptista pásztor. A szertartás csaknem három órán át tartott – többen zokogva hagyták el a templomot, mások perceken át tapsoltak.

Nem csupán vallásos áhítatról volt azonban szó: a civil vezetők igyekeztek rámutatni, Davis halála csupán látszólag veti vissza a halálbüntetés elleni küzdelmet, valójában egyesíti és kétszeres erőt ad a mozgalomnak. „Troy azt mondta, ne adjuk fel a harcot, amíg nem tisztázzuk a nevét, és amíg Georgia el nem ismeri, mit tett valójában… amíg a halálbüntetést el nem törlik” – közölte Benjamin Jealous, az ország egyik legnagyobb fekete szervezetének, a NAACP-nek vezetője.

The Jerusalem Post (Jpost.com)

A palesztinok nem állnak készen az államiságra – erről készült jelentést ad át az izraeli külügyminisztérium az ENSZ-nek – tudta meg a The Jerusalem Post.

A jelentést Avigdor Lieberman külügyminiszter rendelte meg minisztériuma jogi osztályától. A dokumentumban a zsidó állam tisztviselői leírják majd, szerintük miért nem állnak készen a palesztinok az államiságra: többek között még helyi vagy országos választásokat sem tudtak tartani – ez lesz az egyik indok. A külügyminisztérium ezenfelül Bosznia-Hercegovinába és Kolumbiába küldi megbízottait, akik a palesztinok javaslata elleni szavazásra igyekeznek majd rávenni a Biztonsági Tanács ezen ideiglenes tagjait. Eközben azonban a másik oldal sem tétlenkedik: Riad Malki, a Palesztin Hatóság külügyminisztere szintén Boszniába, míg Mahmud Abbász miniszterelnök Kolumbiába és Portugáliába látogat, majd október 6-án az Európai Parlament előtt tart beszédet Strassbourgban.

Malki csütörtökön arról beszélt, a Biztonsági Tanácsban szereplő tizenöt országból nyolc támogatja a palesztin államiság kimondását – tehát az elfogadáshoz már csupán egy plusz szavazat szükséges. Az öt állandó tag azonban még így is megvétózhatja a határozatot, és az Egyesült Államok minden bizonnyal ezt fogja tenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.