Itthon marad Krisztus mellképe

2000. 04. 20. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Herzog család jogi képviselője útján tegnap jelképesen átvette az általuk visszaperelt képek egyikét: Munkácsy Mihály Krisztus mellképe című festményét. Varga Tamás, a Nierenberg család ügyvédje – aki a műtárgyat átvette – arról tájékoztatott: a Munkácsy-kép a Magyar Nemzeti Galériában történt szimbolikus átadást követően – az örökös, Martha Nierenberg felajánlásaként – határozatlan idejű letétként a Magyar Nemzeti Galériában marad. Mint arról a Napi Magyarország korábban már beszámolt: Martha Nierenberg, az Amerikai Egyesült Államokban élő Herzog-leszármazott 1999 októberében jelentette be: pert indít a magyar állam ellen, mert visszaköveteli a magyar múzeumokban őrzött, a család hagyatékába tartozó egykori Herzog-gyűjtemény egy részét. A tíz műalkotást érintő per ez év februárjában kezdődött a Fővárosi Bíróságon. A Szépművészeti Múzeum hat, a Nemzeti Galéria négy vitatott képet őriz. A februári tárgyaláson még a pertárgy értéke is kérdéses volt. Az alperes egymillió dollárban, azaz 250 millió forintban határozta meg a képek értékét, az felperesek viszont 5,1 millió dollárra becsülték. Ez utóbbival egyezően 1,430 milliárd forintban állapította meg a tárgyalást vezető bíró a pertárgy értékét. Az alperesek vitatták, hogy Martha Nierenberg a képek kizárólagos jogosultja lenne, ám ebben a vonatkozásban a felperes jogi képviselője becsatolta a két, még élő örökös nyilatkozatát, amelyben Martha Nierenberg két testvére lemond a képekkel kapcsolatos igény érvényesítésének jogáról. A gyűjtemény egészének egyébként csak töredékét teszik ki annak Magyarországon fellelhető darabjai, mivel nagy része Oroszországban található.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.