időjárás 33°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Új hajók az önkéntes balatoni mentőknek

Gulyás J. Attila
2001.07.20. 22:00

Eredményesen tevékenykedik a balatoni régióban az 1999-ben létrehozott Közbiztonsági Tanácsadó Testület. Az önkormányzati, az állami és a civil szervezetek bevonásával elkészített középtávú közbiztonság-fejlesztési program – melynek forrásait a Balatoni Integrációs Kht. koordinálja – idén a Miniszterelnöki Hivatal és a Balaton Fejlesztési Tanács együttes támogatásaként csaknem százmillió forintot fordíthat a biztonságos fürdőzés és a vízi sportolás védelmi feltételeinek javítására.Három Balaton környéki megye, Somogy, Veszprém és Zala, továbbá a hivatásos és az önkéntes vízi mentők szorgalmazták a régió közbiztonsági tanácsadó testületének életre hívását, majd erre a grémiumra várt többek közt a biztonságos nyaralást szavatoló balatoni hírközlési és informatikai hálózat alapjainak lerakása is. A Balatoni Integrációs Kht. – a tó fejlesztési tanácsának operatív szervezete – pályázott a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosságához a regionális közösségi, tájékoztató, segélyhívó és kommunikációs távközlési rendszer kiépítésére, és nyert el 48 millió forint támogatást. Így a fejlesztési tanács hozzájárulásával együtt idén több mint 97 millió forinttal korszerűsíthető a „balatoni védelmi rendszer”.Ebből javíthatók a balatoni vízi mentés feltételei is: megteremthető a Vízi Mentők Balatoni Szakszolgálatának korszerű műszaki háttere, és a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Központban riasztható, önkéntesekből álló nyári mentőcsapat járműparkja.A Magyar Vöröskereszt anyagi és a Balatoni Vízi Rendészeti Kapitányság szakmai támogatását élvező vízi szakszolgálat tavaly 197 Balatonban fürdőző vagy sporteszközt használó személy mentésében vett részt és vetett be mentőhajókat, búvárokat a bajbajutottak segítésére. Vezetőjüktől, Bagyó Sándortól megtudtuk: év közben is készülnek a nyári mentőfeladatokra, az ország több városában és a tóparti településeken indított vízimentő-képző tanfolyamaikon eddig csaknem száznyolcvanan szereztek nemzetközileg is elismert képesítést.A közhasznú egyesületként jegyzett szakszolgálat tizenkét balatoni egységének kilencven tagja a héten Zánkán ünnepelt: a támogatók jóvoltából újabb mentőhajóhoz jutottak. A legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, halk járású, 115 lóerős Lomac 650 Club típusú ajándék hajó a legdühödtebben támadó balatoni vihar esetén is szolgálatba állítható.


A dél-balatoni partszakasz iszaposodása miatt Balatonfenyves polgármestere, Lombár Gábor levele után Balatonföldvárról érkezett segélykérés Fónagy János vízügyi miniszterhez. A földvári polgármester, Berkes László attól fél, hogy közegészségügyi szempontból is veszélyes lehet, ha a strandok homokpadjai mögött feliszaposodik a meder, a pangó víz ugyanis kórokozó-tenyésztő hellyé válhat.Hajós Béla vízügyi helyettes államtitkár állítja: a strandok kotrása – azok alacsony vízszintje miatt – megvalósíthatatlan, és egyébként is durva beavatkozás lenne a mederviszonyokba, ha munkához látnának a mederkotró masinák.
Újabb térfigyelő kamerákat állítottak működésbe tegnap Hévízen. A mozgatható kamerák a gyógyfürdőváros főútjait, valamint legforgalmasabb közterületeit segítenek felügyelni. A beruházással az öt éve elkezdett közbiztonsági technikai fejlesztés második szakasza is lezárult a városban. A kamerák most már összefüggő figyelőhálózatot alkotnak, amelynek a rendőrőrs monitorain 24 órán át látható felvételei képmagnón is rögzíthetők. A rendszer működtetése és karbantartása évente 500-700 ezer forintba kerül, amit a város finanszíroz. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.