Aranysakálok a drávai erdőkben

Barcs környékén egyet lőttek ki, a felsőszentiváni vadásztársaság puskásai eddig ötöt, a szigetváriak csaknem egytucatnyit terítettek le a Balkánról visszalopódzó aranysakálból. A juhtenyésztők az állataikat féltik a „nádi farkasként” is emlegetett kutyaszerű ragadozótól, a vadászok az őzgidákat óvnák tőle. Félő, hogy a mindenevő Canis aureus a Drávától a Balatonig is felkóborolhat.

2001. 08. 28. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1975-ös biológiai lexikon azt írja a falkában vadászó aranysakálról, hogy „a múlt században nálunk is élt a Duna menti, alföldi részeken, ma már azonban csak nagyon elvétve mutatkozik egy-egy Balkánról felkóborolt példány...” Nos, a tapasztalatok mást igazolnak: nyolc-tíz éve felbukkant már a Drávánál a balkáni állat – egyesek szerint a délszláv háború zaja űzte el a volt Jugoszlávia déli területeiről –, a napokban pedig újfent hallatott magáról.
A büszke tartású, gyermeksírásra emlékeztető hangot adó, 12-16 kilós sakál állítólag jól érzi magát a drávai ligeterdőkben, amelyekből kimerészkedve ügyesen csap le a birkákra, odabenn az őzgidákra, de akár a szarvasborjúra is, egyébként pedig apró rovarokat, egereket, sőt gyümölcsöt fogyaszt. Természetes ellensége nincs hazánkban, így terjeszkedését egyedül a vadászok akadályozhatják meg.
A felsőszentiváni Széchenyi Vadásztársaság elnöke, Szilovits Mihály lapunknak azt mondta: most még nincs különösebb ok aggodalomra, ám ha az aranysakál-teríték az év végére eléri a számukra előírt 60 szőrmés és szárnyas ragadozó 30-50 százalékát, azaz puskavégre kapnak a Szentiván környéki erdőkben 25-30 nádi farkast, akkor jövőre fel kell készülniük a hathatósabb küzdelemre.
Egyébként arról is beszélnek a nagyvadak túlszaporodásától tartó somogyi és baranyai vadászberkekben, hogy az aranysakál akár javíthatja is a vadállomány minőségét, merthogy az gyakran a gyenge, betegségre hajlamo, vagy a már megbetegedett utódokat pusztítja el, s ezzel besegít a természetes szelekcióba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.