Megmenekült a konzervgyár

Az idén januárban leállított szegedi konzervgyárban hónapokon belül újraindulhat a termelés; a közvetett tulajdonos, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. a szakmakultúra megőrzését is garantálni tudó helyi konzorciumnak adja el a feldolgozóüzemet.

2001. 08. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reorganizációs projektet vitt véghez az MFB a Limpex csoporthoz tartozó üzemeiben, s a gyárakra ráterhelt milliárdos hiteleket visszavásárolta a pénzügyi kölcsönöket korábban folyósító kereskedelmi bankoktól. Az MFB igazgatótanácsa még a nyár elején meghatározta a konzervgyárak értékesítésének feltételrendszerét; csak komoly jelentkezőkre várt, illetve vár a pénzintézet.
A bank döntéshozó testülete hosszas tárgyalások után köt adásvételi szerződést, amelyben a vételár kifizetése mellett még hangsúlyos elem a szakmakultúra megőrzésére tett garanciavállalás – tájékoztatta lapunkat Tarnóczi László, az MFB szóvivője, aki megerősítette, hogy a Szeged város vezette konzorciumnak adja el a bank a szegedi konzervgyárat. A vevőként jelentkező konzorcium tagja a Csongrád Megyei Első Élelmiszer-feldolgozó és Értékesítő Szövetkezet, a Micromeat Kft., Szeged városát pedig az IKV Rt. képviseli. Bár a vételár kapcsán a gazdasági sajtóban már megjelentek találgatások, értesüléseink szerint az összegről még nem született végleges döntés, azonban bizonyos, hogy az új tulajdonos tizenegy havi részletben fizetheti ki a konzervgyár és az ingatlanok vételárát.
A szerződés megkötésére szeptember közepén kerül sor, addigra a szegedi közgyűlésnek is el kell fogadnia a szerződés tervezetét. A tavaly egymilliárd forintos negatív termelési eredményt produkáló Aranyfácán Rt. idén februárban került a debreceni Józsa Center Kft.-hez, míg a nagyatádi és a nyíregyházi sorsáról még nincs döntés.

Megérkezett az első szállítmány paradicsom az Aranyfácán konzervgyárba, és ezzel elkezdődött a feldolgozási szezon. A feldolgozási időszak kezdetén napi ötszáz tonna paradicsom érkezik a hatvani konzervgyárba, ám a zöldség érésével a mennyiséget fokozzák, míg el nem jutnak a napi 1800 tonnához. Az idén 55 ezer tonna feldolgozását tervezik a Heves megyei városban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.