Aranyérem az iskolának

Az idei országos borversenyen aranyérmet nyert a villányi Teleki Zsigmond Szakképző Intézet 1998-as cabernet sauvignon bora. Az iskola vezetői öt kiváló nedűvel neveztek a rangos versenyre, és valamennyivel érmet is szereztek, öregbítve a tüzes borok hazájáként ismert Villány hírnevét.

2001. 11. 08. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szederkényi Ferenc, az iskola igazgatója szerint a siker többek között a bor készítésénél alkalmazott különleges technológiának köszönhető. Nemrég egy francia cégtől eredeti barrikhordókat vásároltak a bor érleléséhez, amelyekkel kitűnő minőséget tudtak elérni. A hordókat több mint nyolcvanéves tölgyfákból készítették, majd kiégették, hogy az ismert, jellegzetes mellékízekkel gazdagítsák a cabernet sauvignon nem mindennapi ízvilágát. Az egyesztendős hordós érlelés után még egy évig palackban vártak a borok az első kóstolókra. A hoszszabb érlelés nem véletlen, ez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy csúcsminőségű áru kerülhessen a piacra az iskola pincészetéből.
Az iskola borait sorra elkapkodják a vásárlók, mert ezek a legolcsóbb minőségi borok közé tartoznak a villány–siklósi borvidéken.
A sikerek nemcsak a térség kitűnő adottságait dicsérik, hanem az itteni borászképzés magas színvonalát is. A szőlészet és a borászat oktatása annak ellenére megmaradhatott Villányban, hogy az ötvenes években fokozatosan visszaszorították az ilyen arculatú iskolákat, mert politikailag gyanúsnak tartották az önálló szőlőbirtokkal és pincével rendelkező gazdaságokat. 1949 és 1956 között 73 ezer hektár szőlő pusztult ki hazánk egyik leghíresebb borvidékén az államosító gazdaságpolitika következtében.
A borászati oktatásnak a hetvenes évek végén sikerült talpra állnia. Kezdetben a Soós István Élelmiszer-ipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet kihelyezett osztályai tanultak Villányban, majd 1982-től önállósult az itteni borászképzés. Ezek után folyamatosan fejlődött az intézmény, saját tanpincét, szőlőfeldolgozó, erjesztő- és palackozóhelyiséget, laboratóriumot alakítottak ki az intézetben. Saját erőből vásárolták meg azt a több mint három- hektárnyi kékfrankos szőlőt, amellyel biztosítani tudják az alapanyagot a kertészek és a borászok gyakorlati oktatásához.
Az iskola harmadéves borászai saját szőlőből készítenek vizsgabort, és mindent önállóan végeznek, a feldolgozástól a borospalack címkéjének készítéséig. Már diákkorukban megkezdik a versenyeztetést, 1996-ban a Foodapesten elnyerték a legszebb vörösborért járó elismerést, tavaly az egri Schola wine nemzetközi borversenyen lettek első helyezettek egyik vörösborukkal.
A vincellérképzés mellett a szakképző intézetben virágkötészetet is tanítanak. A virágkötő tanulók készítik kétszáz szőlőfürtöt összekötve azt a hatalmas szőlőcsokrot, amelyet az iskola diákjai visznek rúdon tartva az október 6-i szüreti felvonulás élén. A fürtvivők egyéni, kékfestéssel készült kötényt viselnek, amelyen az iskola címere látható: az oportószőlőlevélen a Szársomlyó védett virága, a kikerics bontja ki szirmait a szőlőfürtök között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.