Nobel-díjasok: száz év tudósai könyvben

Szeles Sándor
2001. 11. 05. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az első Nobel-díjat 1901-ben adták ki, a díjátadásnak a magyar millennium évében volt a százéves évfordulója. A centenárium apropójából jelent meg Dézsi Csaba András és Szeness Ágnes orvos szerzőpáros 100 év orvosi és élettani Nobel-díjasai című könyve a Medicina Kiadó gondozásában. A kötet képekkel illusztrálva mutatja be a 172 tudós életét és munkásságát.
A szerzők emlékeztetnek rá: a három magyar tudós közül egyik sem megosztott díjat kapott, az adott évben egyedüli kitüntetett volt.
A második világháború előtt ugyanis ez általános gyakorlat volt, ezzel szemben a háború után ritka kivételnek számított.
Bárány Róbert 1916-ban az egyensúlyszerv élet- és kórtanával kapcsolatos munkájáért, míg Szent-Györgyi Albert 1937-ben a biológiai égésfolyamatok terén tett felfedezéseiért, különösen a C-vitamin és a fumársav vonatkozásában, végül Békésy György 1961-ben a fül csigájában létrejövő ingerület kialakulása fizikai mechanizmusának felfedezéséért kapta a díjat. A három magyar tudós közül csak Szent-Györgyi volt az, aki Magyarországról indult az elismerésért, és ide is hozta azt haza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.