Antibiotikumokkal kezelt hibridek, ketrecbe zsúfolt baromfik, mesterségesen felpuffasztott libamáj, festékkel színezett tojások: a nagyüzemi termelés termékei. Ezeknek köszönhetően egyre több káros anyag kerülhet a szervezetünkbe, pedig hazánkban ma már számos helyen figyelnek az Európai Unió bioálattartásra vonatkozó irányelveire. Az ökogazdálkodást felvállaló veresegyházi Ovo-Farm Kft. nemrég új baromfitelepet épített Galgahévízen. A biotojásokat termelő cég segítséget nyújt a magántermelőknek is.
Belgiumban évekkel ezelőtt óriási botrány tört ki az állattartók körében, mert az egyik nagygazdaságban transzformátorolajat adtak a tyúkok takarmányához, amelyet a csirkék szervezete nem tudott lebontani, így az egészségre káros dioxin termelődött az állatok húsában. A hasonló esetek elkerülésére hatásos módszer lehet a biotermelés, az ökogazdaságok kialakításával. Négy évvel ezelőtt egy holland szaktanácsadó cég több mint húszhektáros biocsirketelepet tervezett Veresegyház külterületére. Másfél év alatt létrejött az ország legnagyobb étkezési ökotojást előállító gazdasága, amely jelenleg negyvenötezer tojótyúkot tart, és évente több mint tízmillió organikus tojást termel. A farm tulajdonosa Somody Imre közgazdász vállalkozó, a Pharmavit Rt. alapítója, életmódparkot kíván létesíteni Veresegyházon, és ennek első lépéseként hozta létre a telepet.
Nemrégiben egy ötvenezer négyzetméteres istállót építtetett Galgahévíz öthektáros területén, ahol további ötezer baromfit helyezhetnek el.
– Az ökogazdaságnak olyan előírásokat kell betartania, amelyekkel elérheti a kifogástalan minőségű és állandó mennyiségű tojás előállítását – tájékoztatta lapunkat Molnár János, az Ovo-Farm Kft. ügyvezető igazgatója. A tojóházak mellett minden tyúknak tíz négyzetméternyi szabad kifutó áll rendelkezésére, és a házakban is legalább egy négyzetméter az élettere öt baromfinak. A takarmányhoz szükséges növényeket szintén biotermelőktől szerzik be, a táplálék nyolcvan százaléka őrölt kukoricából, búzából, tritikáléból, borsóból, teljes zsírtartalmú szójababból és csillagfürtből áll. Nem adnak az állatoknak oldószerrel kezelt, étkezési olaj előállításából származó étket és génmanipulált összetevőket vagy állati terméket tartalmazó táplálékot.
A tojók egészségének védelme is sajátos, csak alapvakcinás oltást kapnak a tyúkok, az antibiotikumok és a hagyományos gyógyszerek alkalmazása helyett inkább a megelőzésre helyezik a hangsúlyt.
Az állatokat a kakasokkal együtt hétszázas csoportokban tartják, a csoportok önállóan mozoghatnak. Éjszakára a tyúkok elhelyezkedhetnek az ülőrácsokon, amelyek alatt trágyaaknát alakítottak ki, hogy tisztán tartsák a környezetet. A padló többi része úgynevezett organikus szalmával fedett, mélyalmos terület, a házak falát természetes náddal szigetelték. A silókból szállítóláncon jut el a takarmány a tyúkokhoz, így mindig friss táplálékot kapnak, hogy tiszta, egészséges és sérülésmentes tojásokat adhassanak.
Végső András, a farm vezetője elmondta: a biotermelés nem csak az új istálló révén bővül, hiszen az elképzelések szerint az ökogazdálkodásba bevonnak környékbeli gazdákat is.

Azt hitte, nem látják: videón, ahogy tiltott tárgyat akarnak bejuttatni a balassagyarmati börtönbe