Százhúsz éves a magyar pezsgő

Szilveszterkor pezsgővel koccintanak az egész világon. Magyarországon a fogyasztók nagy része egy jellegzetes, százhúsz éves magyar gyár termékét keresi. A Törley ugyanis nemcsak komoly hagyományokkal rendelkezik, hanem kiváló alapborai és a budafoki pincék révén világszínvonalú, mámorító italt kínál az ünneplőknek.

2001. 12. 31. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pezsgőgyáros Törley család első leszármazottai még Schmierl néven harcoltak a török ellen az osztrák hadsereg katonáiként. Az egyik utód, Schmierl Valentin viszont az osztrákok ellen küzdött az 1848–49-es szabadságharc résztvevőjeként, és az átállást követően Törlei Bálintra magyarosította a nevét. Törlei vadászhadnagy a szabadságharc leverése után követi Kossuth Lajost a törökországi Sumlába, ahol írásos elismerést is kap az egykori kormányzótól.
A magyar név kiválasztásában szerepet játszott az is, hogy a Schmierl név a német kihúzni, törölni szóból származik. Törlei Bálint harmadik fia, József a budafoki pezsgőgyár névadó alapítójaként öregbíti a család nevét. József elvégzi a grazi kereskedelmi akadémiát, ahol kapcsolatba kerül egy reimsi pezsgőgyárossal. A gyáros alkalmazza, de nemsokára már egy másik cég szolgálatába áll, hogy saját neve alatt forgalomba hozhassa az első Törley pezsgőt. Törley József magyarországi tevékenységét Promontorban kezdi, a mai Budafokon, amelyet közel ötven kilométeres pincerendszere és borgazdaságai miatt méltán neveznek a „bor városának”.
„Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült nekem az eddig ismert champagne-i pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani” – írja saját gyártmányáról, amikor elhatározza, hogy a franciaországi Reimsben szerzett ismereteit Magyarországon kamatoztatja.
Vass Gábor, a Henkel és Schönlein Hungária Rt. marketingvezetője szerint ez volt az első lépés a gyáralapításhoz vezető úton. A kisváros német nyelvű levelezőjeként küldték az üzem létrehozóját Magyarországra 1882-ben, a filoxéravészt követően, hogy keressen a szőlőültetvényeknek megfelelő adottságokkal rendelkező talajt és éghajlatot, amely hasonlít a champagne-ihoz.
A termőhelyet Etyeken találta meg a szakember. A mai napig itt helyezkedik el ugyanis az ország legnagyobb, ezerhektáros egybefüggő szőlőterülete. A pezsgőgyártáshoz Budafokon, az akkori Promontor területén talált ideális helyet. A Champagne-vidékhez hasonló, mészkőbe vájt pincék egyenletes hőmérsékletet nyújtottak, a jó minőségű pezsgő készítésének előfeltételeként. A gyárat francia szakemberek szerelték fel, s francia származású volt az önállósodásáig gyárvezetőként dolgozó Louis François is.
Törley József gyárát és a pezsgőgyártás technológiáját folyamatosan fejlesztette. Magyarországon például ő vezette be a fagyasztással történő seprőtelenítést (degorzsálás). Üzeme a századfordulóra az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett. A századfordulós millenniumi kiállításon pezsgőjük már a hazai ipar egyik büszkeségeként szerepelt, és szállítottak a császári és királyi udvarnak is. A Törley a XX. század elejére „a magyar pezsgő” elnevezéssel válik világhírűvé, népszerűségében vetekedve a pesti operettel. A mámorító ital szállodák, kávéházak, vendéglők, orfeumok és bárok kínálatában egyaránt szerepel.
1907-ben, a gyár negyedszázados jubileumán már Amerikától Ausztráliáig ismerik a Törley pezsgőt, a gyárnak lerakatai létesülnek Hamburgban, Berlinben és Koppenhágában.
A gyár termelése az 1910-es években már elérte a kétmillió palackot. 1944-ben az üzem főépületét azonban bombatalálat pusztította el, és a termelés az 1950-es államosításig leállt. Feltámadását követően a Törley ismét a vezető italgyártók közé került.
– Mára a Törley Pezsgőgyárban évi 12–14 millió palackot állítanak elő, amely a magyar piac több mint negyven százalékát uralja, tehát visszahódítottuk a vezető helyünket Magyarországon – szögezi le Vass Gábor, aki szerint a gyár abban is egyedülálló, hogy mind a három érlelési módot alkalmazza az ital elkészítéséhez. Számos termék klasszikus, másfél éves, palackos erjesztéssel jön létre, illetve tartályban erjed, mint a mindennapi fogyasztásra alkalmas Methode Charmat. A szilveszter azonban remek alkalom arra, hogy a drágább kategóriájú, tradicionális francia módszerrel, rázóasztalon előállított Törley Chardonnay Brut pezsgőt is megkóstoljuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.