Verset írt a pápa az aszúról

A karácsonyi terített asztal elengedhetetlen tartozékai a különféle édességek. Az igazi ínyencek a finomságok mellé tokaji aszút kortyolgatnak. Az alkalmi fogyasztók talán nem is sejtik, hogy a kitűnő desszertbort nem csupán mélysárga színe miatt nevezik Hegyalja aranyának. A középkorban úgy vélték, valódi aranyat tartalmaz a nedű.

2001. 12. 24. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több királyi udvarban ismertté válik a tokaji aszú a XVI. század második felében, a lengyel és a zsidó kereskedők révén. Ezekben az időkben terjedt el a legenda, hogy a Hegyalján termelt aszúborban nagy mennyiségű arany lelhető fel. Galeotto Marzio, Mátyás király udvari krónikása azt írja Epitome Rerum Hungaricum című művében, hogy a magyar hegyekben aranyérc, a homokban aranyszemcsék, a tokaji szőlőkön aranyvenyigék találhatók. A legendát hallva még a megrögzött alkimista hírében álló Paracelsus is eljött Magyarországra, hogy megvizsgálja, valóban aranyat találhat-e a hegyaljai szőlőtőkék között.
A vegyész nem talált nemesfémet, de a gyakorta ízlelgetett tokaji bor lírai következtetésekhez juttatta. Magyarországi élményeiről beszámolva leírja, hogy már a határt átlépve „tatár rablók” támadták meg, és pőrére vetkőztették. Amikor azonban meglátták a tudós hajlott hátú, nyomorék testét, azt gondolhatták, hogy magával az ördöggel állnak szemben, és úgy megijedtek, hogy hanyatt-homlok menekülni kezdtek. Paracelsus leírásából az is kiderül, hogy rengeteg kísérletet végzett Tokaj-Hegyalján, hogy végre aranyat készíthessen. Kísérleteit nem koronázza siker, de a szőlő vizsgálatakor a következő eredményre jut: „A hegyaljai szőlő azért a legnagyszerűbb növény, mert ott a vegetáliák a mineráliákkal társulnak, s a napfény mint aranyfonal megy a tőkén és a gyökereken át a kőzetbe...” Az aszút kóstolgató kémikus szerint tehát a nap sugara a tokaji szőlőtőkén keresztül jut el a kövekig, hogy csillogó érc teremtődjék a hegyek mélyén. Paracelsus látogatása után újabb hitregék terjengtek hazánkban a Zemplén alatti dűlőkről. Everhard Werner német orvos feljegyzi, hogy egy Walpataky nevű magyar nemes állítása szerint Rákóczi Zsigmond aranyvesszőt talált a szőlőjében. Amikor Lazar de Schwendi 1565-ben ostrom alá veszi Tokaj várát, és Némethy Ferenc, az erődített falak védője elesik, négyezer akó tokajit szállítanak el sok ezer szőlőtőkével együtt az osztrák kapitány elzászi birtokára a katonák, és sokak szerint ők is az aranyvesszők titkát kutatják. A valóságban csupán az történik, hogy a hadvezér földjein elültetteti a zsákmányolt tőkéket. Ennek köszönhető, hogy a vidéken a mai napig bort termelnek, „tokai” néven. Ez az ital természetesen nem is hasonlítható az eredeti hegyaljai borokhoz, amelyekről XIV. Benedek pápa kis versikét is írt a neki aszút ajándékozó Mária Terézia királynő számára. „Áldott legyen a föld, amely téged termett, / Áldott az asszony, aki téged küldött, / Áldott vagyok én, aki iszlak” – írta az egyházfő az egyszerre Benedeket és áldottat is jelentő, latin benedictus kifejezéssel szellemes szójátékot űzve, amikor a kiváló desszertbort megkóstolta Krisztus születése napján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.