Budafoki sör, pezsgő és konyak

Az első ipari sörüzem a XIX. században létesült Promontoron. Frohner János 1869-ben kezdte el építeni üzemét, amit aztán a bécsi bankválság miatt nem fejezhetett be. Az iparos ötletében fantáziát látó Haggenmacher Henrik gőzmalmos megvásárolta a félig kész épületet, s 1876-ban már teljes felszereltséggel termelte a sört a két gőzkazánnal működtetett üzeme.

2002. 01. 31. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Promontor (Budafok) borairól híres vidék, a krónikák szerint a serfőzés is kiemelkedő ipari üzletág volt. Reiter János budai serfőzőmester – miután nézeteltérésbe keveredett a Budai Tanáccsal – az 1700-as évek első évtizedében Promontorra költözött, hogy ott folytassa tovább tevékenységét. Tervei megvalósítására egy kitűnő telket is talált a Kutyavilla nevű csárda tőszomszédságában.
Az első ipari sörüzem a XIX. században létesült Promontoron. Frohner János 1869-ben kezdte el építeni üzemét, amit aztán a bécsi bankválság miatt nem fejezhetett be. Az épületben és az iparos ötletében fantáziát látó Haggenmacher Henrik gőzmalmos megvásárolta a félig kész helyiségeket. 1908-ban a gyár Haggenmacher Kőbányai és Budafoki Sörgyárak Rt. néven működött tovább. Egy budafoki képeslap hűen tükrözi az új, monumentális nagyüzemet, amely ötvenezer négyzetméteren működött. A számok kedvéért: a pincék négyezer kilométeren terültek el, a gyár 400-500 embert foglalkoztatott és évi 230 ezer hektoliter sört termelt. 1923-ban – egy újabb tőkekoncentráció eredményeként – a Dreher Söripari Rt. bekebelezte a Heggenmacher Rt.-t. Közel tíz évig üzemelt így a budafoki cég, majd 1935-ben végleg kiüríttette a gyárat.
A borászati hagyományok alapjait felhasználva honosodott meg Promontoron a pezsgőgyártás is a XIX. században. Törley József a gyártás technikai oldalát a francia Reimsben tanulta, itt alapította meg első gyárát is 1883-ban, majd Magyarországra telepedett át. Gyára francia mintára épült fel. Törley pompás birtokhoz jutott, az egykori Savoyai-kastélyban rendezte be újdonsült rezidenciáját. A gyárat az Anna utcában építette fel: a húszezer négyzetméteren elterülő nagyüzem 1890-ban már évi 300 ezer palack pezsgőt termelt, 1930-ban pedig kétmilliót. A legkorszerűbb hazai gyár rövid idő alatt a külfölddel is élénk kapcsolatot alakított ki. Törley József halála után a vagyont testvére örökölte, aki a gyár vezetését is vállalta. A második világháború alatt a szovjet katonák kifosztották az üzemet, nagyobb kárt okoztak a cégnek, mint a bombatalálatok és a háborús sérülések.
A sör és a pezsgő mellett a borpárlat is népszerűvé vált Budafokon a század elején. Keglevich István gróf 1883-ban építtette meg konyakgyárát. A Keglevich-konyakgyár a szeszipar új, kizárólag Franciaországban honos ágát vezette be Magyarországon. A gyár három évvel később a csőd szélére jutott: ezt követően először Haas és Deutsch vette át a vezetését, majd 1930-tól Gombó Arnold volt a kizárólagos tulajdonos. A cég konyakot szállított Európa számos országába és az Egyesült Államokba is.
A konyakgyártás népszerű iparág volt ebben az időben, ezt mutatja, hogy 1884-ben Czuba-Durozier és Társa néven épült fel egy gyár Budafokon, 1887-ben pedig Schlosser Eduard alapított nagyüzemet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.