időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Hazavitték az orosz bűnözőt

H. Lovas László
2002.01.30. 00:00

A legnagyobb titokban szállították a Ferihegyi repülőtérre hétfőn délután azt a Dalmát néven ismertté vált orosz bűnözőt, akit több ország rendőrsége huszonöt bérgyilkossággal és számos súlyos bűncselekménnyel gyanúsít. A bilincsbe vert Mihail Dolmatovon is golyóálló mellény volt, mert a hatóságok attól tartottak, hogy merényletet követnek el ellene.

AKészenléti Rendőrség terrorelhárító szolgálatának speciális gépkocsijaiból álló konvoj szállította hétfőn reggel a Ferihegyi repülőtérre azt az orosz férfit, akit még 1999-ben egy razzia során vett őrizetbe a magyar rendőrség. Előállítására, majd őrizetbe vétele utáni előzetes letartóztatására azért került sor, mert egy engedély nélkül tartott Browning típusú pisztolyt és hozzá való hangtompítót találtak nála.
A férfi azért lett gyanús, mert a Szemjonov névre kiállított igazolvány hamisnak látszott. „Szemjonovról” kiderült, hogy azonos Mihail Dolmatovval (Dalmáttal), akit Oroszország-szerte bűnözői csoport vezetőjeként ismertek, és az Interpol is körözte.
A Dalmát által vezetett jekatyerinburgi csoportot 1997-ben számolták fel az orosz speciális egységek. A társaság főnökét többek között bérgyilkosság, számos rablótámadás, a szervezett bűnözés elleni rendőri egységek székházának megtámadása miatt ítélték el. Dalmát és társai a jogerős bírósági ítélet során 12 és 14 év közötti, szabadságvesztéses büntetést kaptak.
Mihail Dalmatov azért került szabadlábra, mert a bíróság elfogadta ügyvédjének bizonyítékait, miszerint védence halálos beteg. Ezután szökött át Magyarországra. Akkor is tudni lehetett róla, hogy Oroszországban, Ukrajnában és Magyarországon is szervezett bérgyilkosságokat. Egyes források szerint a korábbi jekatyerinburgi maffiafőnököt is ő ölette meg Magyarországon még a kilencvenes évek elején, hogy Oroszországban a hatalmát átvegye.
Az MTI információi szerint Magyarországon 1994 óta öt különösen súlyos bűncselekmény gyanúsítottját adták ki a hazai hatóságok orosz kérésre. Közülük a legismertebb Anatolij Bikov volt, akit hosszas jogi procedúra után 1999-ben indítottak útnak Oroszországba. A krasznojarszki alumíniumbárót – akit bérgyilkossággal való felbujtás és pénzmosás vádjával állítottak bíróság elé Oroszországban – a hétfőihez hasonló óvintézkedések közepette vitték a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Nagy Ignác utcai épületéből a Ferihegyi repülőtérre.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.