A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Még orvosolható lenne a Mol-fiaskó

Kedvező lenne, ha a kormányzat a teljes gázüzletágat megvásárolná a Mol Rt.-től, nem csak a többségi részesedést – nyilatkozta lapunknak Szalóki István, aki korábban négy éven át volt a Mol Rt. vezérigazgató-helyettese. Azt állítja: ezzel korrigálni lehetne a cég privatizációjakor elkövetett hibákat, ugyanakkor – rendezve a gázárak kérdését, s felújítva több száz kilométernyi avítt gázvezetéket – a kormányzat később megfelelő áron adhatná el a kisebbségi tulajdonhányadot.

Hommer Tibor
2002. 02. 25. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szalóki István, aki 1991 és 1995 között volt a Mol vezérigazgató-helyettese és tagja volt a gázkereskedelmet bonyolító Panrusgáz Rt. felügyelőbizottságának, mindvégig azt javasolta: a céget jogilag két szintre válasszák, hiszen a kilenc cég öszszeolvasztásával létrejött vállalat profilja zavaros, elriasztja a szakmai befektetőket. Ha elfogadják ezt a javaslatot, akkor ma sokkal könnyebben lehetne értékesíteni a gázüzletágat, ugyanakkor a privatizáció során nem a meghatározott ársáv alsó határán keltek volna el a legjelentősebb hazai energetikai nagyvállalat részvényei.
Több tízmilliárd forinttól esett el az állam a Mol Rt. 1995-ös privatizációjakor amiatt, hogy az akkori kormányzat nem teremtett tiszta helyzetet a cégben. A gázüzletág beláthatatlan és zavaros jövőképe miatt távol maradtak a jelentős szakmai befektetők a Mol Rt.-től. Akkoriban, vezérigazgató-helyettesként Szalóki István is azt a javasolta, hogy jogilag kétszintű cégben válasszák külön a gáz- és az olajüzletágat. Ha akkoriban ezt megteszi a kormányzat, illetve a Mol-gazda Állami Vagyonkezelő (ÁV) Rt., a multinacionális olajvállalatok egy tiszta és átlátható cég részvényeit jegyezhették volna – nyilatkozta lapunknak Szalóki István. Példaként a regionális energiaszolgáltatókat említette (a hat áram- és a hat gázszolgáltatót), amelyeknek részvényeit komoly múlttal, korszerű technológiával és megfelelő mennyiségű készpénzzel rendelkező cégek jegyezték le.
Kilenc, heterogén tevékenységet ellátó céget integrált a Mol Rt., nem csoda, hogy a részvényekkel 1995-ben keleten házaló Pál László elnök, illetve a nyugaton vevőket kereső Mándoki Zoltán vezérigazgató csak intézményi befektetőket talált az állami portéka hetvenöt százalékára. Olyan befektetőket, amelyek az ÁV Rt. által meghatározott ársáv legalsó határán jegyezték le a legnagyobb magyar társaság papírjait – mondta a Magyar Nemzetnek Szalóki István. Ugyanakkor, pár hónap múlva a Budapesti Értéktőzsdén a részvények 160– 180 százalékos árfolyamon cseréltek gazdát. Mindez azt bizonyítja, hogy a legjelentősebb magyar vállalat túlnyomó többségét „akciós áron”, azaz rendkívül olcsón adták el.
A volt vezérigazgató-helyettes szerint azzal, hogy a Magyar Fejlesztési Bank megvásárolja a gázüzletág többségi részesedését, valamelyest korrigálni lehetne az 1995-ös kormány magánosítási fiaskóját. Szalóki István azonban úgy látja: szerencsésebb lenne, ha a kormányzat a gázüzletág egészét megvásárolná a Mol Rt.-től. Azt mondta: több tízmilliárd forintot kellene fordítania az államnak a gázvezeték-hálózat felújítására, hiszen a csövek nyolcvan-kilencven százaléka húsz évnél idősebb. Meglátása szerint kifejezetten kritikus a Hajdúszoboszló és Vecsés, illetve a Kardoskút– Márosföld és Adony közötti vezetékek műszaki állapota. Ám mindezzel együtt, ha az állam felújítja az ellátórendszer legfontosabb elemét, nevezetesen a vezetékhálózatot, majd az uniós csatlakozásunk idején rendezi a gázár kérdését, busásan túladhat a gázüzlet kisebbségi tulajdonhányadán.
– Nincsenek illúzióim afelől, hogy az uniós csatlakozás előtt felszabadítaná a kormányzat a gázárat a hatósági szabályozás alól – mondta el egy kérdésünkre a Mol Rt. korábbi vezérigazgató-helyettese. Véleményét azzal támasztotta alá, hogy a kormányzatnak a szikár piaci törvényeknél magasabb rendű célokat kell szem előtt tartania, nevezetesen az inflációt, illetve a lakosság tűrő- és fizetőképességét. Az EU-n belül viszont már nem lehet fenntartani a mesterséges energiaárat, ezért óhatatlanul megnő az üzletág nyereségtermelő képessége, s azzal együtt piaci értéke is a jelenlegi többszörösére emelkedik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.