Elkészült a csatorna a Bécsi úton

Átadták tegnap az óbudai Bécsi úton elkészült szennyvízgyűjtő csatornát. Az elkészült közmű a III. kerületi Testvérhegy, Harsány-lejtő és Csúcshegy több mint háromszázötven hektár nagyságú vízgyűjtő területének lesz a szennyvíz-alapcsatornája, s így megoldódhatnak az ott élők közműgondjai.

Sallak Kinga
2002. 06. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem nyolc hónap alatt készült el a több mint két kilométer hosszúságú csatorna, mintegy háromszázmillió forintos költséggel. A főgyűjtőmű állami címzett támogatás nélkül, a III. kerületi és a fővárosi önkormányzat két egyenlő részben elosztott beruházásával épült – hangzott el az átadáson, illetve Vajda Pál főpolgármester-helyettes és Nyíri Csaba óbudai alpolgármester közös tájékoztatóján.
Mint ismeretes, a főváros tavaly írt ki pályázatot a Bécsi úti főgyűjtő megépítésére, amelynek környezetvédelmi szempontból is nagy jelentősége van, mivel a gerinccsatornához csatlakozó hálózat kiépítése után a jelenleg korszerűtlen emésztők, szabálytalan szennyvízelvezetések megszüntethetők, s megóvható a felszín alatti vízkészlet is. A főgyűjtőhöz folyamatosan csatlakozhatnak majd a környékbeli szennyvízcsatornák, s így megoldódhatnak a ma már belterületbe vont egykori üdülőövezet lakóinak gondjai.
A csatornaépítési munkát a rendkívül forgalmas Bécsi út teljes lezárásának és az úttest nagy részének felbontása nélkül, úgynevezett sajtolásos technológiával végezték. Az eljárás során – a talajviszo-nyoknak megfelelő módszerrel – haszoncsöveket sajtolnak a talajba. A földfejtést gépek segítik, a kitermelt föld pedig az úgynevezett zagyvezetéken át jut a felszínre. Az eljárás előnye, hogy bármilyen anyagú sajtolható csövet lehet használni 250–1200 milliméter átmérőjű mérettartományban, valamint ha a csatornát talajvíz alá kell helyezni, elegendő csak az indító- és a fogadóaknát vízteleníteni.
A csatornahálózat kiépítése elősegíti a vízgyűjtő területeken a fejlesztéseket, így például felépülhet a Harsány-lejtő környezetébe tervezett lakópark is. A beruházással lehetővé válik, hogy a III. kerület 360 hektárnyi területéről ezután bekötőcsatornákkal elvezessék a szennyvizet, és megakadályozzák, hogy a csapadék a talaj mélyére szivárogva tovább növelje a terület mozgásveszélyességét.
A főváros távlati tervei közt szerepel, hogy a most rendezett területig meghoszszabbítják az 1-es villamos vonalát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.