időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Földrajzi múzeum Érden

Földes Károly Ferenc
2002.06.26. 23:00

Klasszicista épület az érdi országút mentén, timpanonja alatt felirat: Magyar Földrajzi Múzeum. Az egykori Pelikán fogadóban ma a magyar tájak kutatóinak szellemisége érződik. A tárlókban lévő könyvek, térképek, dokumentumok és tárgyak a Kárpát-medence elkötelezett kutatóinak állítanak emléket.

Megidézik Anonymust is, akinek Gesta Hungarorumában már találhatók azonosítható földrajzi nevek. Megörökítik a nagy polihisztor, Bél Mátyás tevékenységét; a könyveiben lévő óriási ismeretanyag kimeríthetetlen kincsestára a tanulni vágyóknak. A neves magyar földrajztudósok közül Fényes Elek nevét emelhetjük ki, őt azok is ismerik, akik nem kifejezetten a geográfia tudománya iránt érdeklődnek: hangulatos, színes, szinte irodalmi, költői szépségű nyelven ír.
A Tájak, Korok, Múzeumok kiskönyvtára sorozat 597. számú kötetét és a fényképeket Kubassek János múzeumigazgató készítette. E karcsú füzetkéből megismerhetjük e különös múzeum profilját. Az épület Cholnoky-szobájában kaptak helyet a magyar földrajzkutatás legtekintélyesebb képviselői, az egyik legismertebb közülük maga a névadó, de jelentős tudós volt Teleki Pál is. Külön terem mutatja be a magyar föld kutatóinak népes táborát.
Otthont kapott itt egy olyan kiállítás is, amely Érd és környéke kutatóit mutatja be. Az elődök munkásságának eredményeit éppen az Érden élt múzeumalapító, Balázs Dénes gyűjtötte egybe. Kereskényi Gyula plébánosra is emlékeznek e helyütt, aki sokat dolgozott a város múltjának feltárásáért.
Egy helyiség a keleti végek kutatóinak emlékét őrzi, ifj. Xantus János Erdélyt kutatta. A „székelyszoba” a magyarság szellemi együvé tartozásának mementója. A kiállított tárgyak, bútorok, ruhák az Érden letelepülő bukovinai székelyek áldozatkészségét dicsérik.
A magyar barlangkutatás emlékeivel szintúgy találkozhatunk, hazánkban az érdi kötődésű Dudich Endre professzor indította el a barlangbiológiai kutatásokat. Az állandó kiállítás szintén Balázs Dénes erőfeszítéseinek eredménye. Az intézmény az 1988-ban megnyílt tárlattal kapott múzeumi rangot. Kubassek János hangsúlyozta: az egykori Pelikán fogadóból lett múzeum a jelen kutatások műhelye is.
Külhonból is elismerő visszajelzések érkeznek, helyben pedig az ismeretterjesztő munka jelentős, amelyet Mácsai Anetta múzeumpedagógus irányít. A hátsó kertet tudósaink mellszobrai díszítik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.