időjárás 23°C Medárd 2023. június 8.
logo

Halálos ítélet a japán szektaperben

2002.06.26. 23:00

A bíróság halálra ítélte a japán Aum Sinrikjo szekta egyik korábbi vezetőjét, aki a vádak szerint több gyilkosságban – többek között a tokiói metró ellen 1995-ben ideggázzal végrehajtott támadásban – vett részt.

Niimi Tomomitsut, a japán Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) szekta egykori „belügyminiszterét”, bűnösnek találta egy tokiói bíróság kilenc olyan gyilkosság előkészítésében és elkövetésében, amelyek 1989 februárja és 1995 áprilisa között összesen 26 ember életét követelték – adta hírül a BBC. 1996-ban – ügyének tárgyalása kezdetén – Niimi megtagadta, hogy együttműködjék a bírósággal, miközben örökké tartó hűségéről biztosította szektája guruját, Asahara Sokót, aki a gyilkosságok lebonyolítását a háttérből irányította. Mint azóta kiderült, a 38 éves Niiminek a tokiói metró elleni gáztámadás végrehajtásában és szervezésében is kulcsfontosságú szerep jutott.
A férfi az összes ellene felhozott vádat – köztük egy, a szekta törvényes működését megkérdőjelező ügyvéd, Sakamoto Tsutsuni, felesége és kisgyermeke meggyilkolását is – tagadta, elismerte viszont bűnösségét a metrótámadásban, amely 12 ember halálát és több ezer megbetegedését eredményezte. Az eset érdekessége – mutat rá a brit televízió tudósítója –, hogy az egykori „belügyminiszter” az Aum egyetlen olyan tagja, aki a szekta ellen vádként felhozott összes gyilkossági ügy részese volt.
Niimit a bíróság bűnösnek találta a Matsumoto városában 1994 júniusában elkövetett merényletben is, amelyben először vetettek be ideggázt. A támadásban heten haltak meg, 144-en pedig megsebesültek. A guru parancsainak mindig szívesen engedelmeskedem, még akkor is, ha embert kell ölnöm – jelentette ki Niimi a bíróság előtt. A férfi ügyvédje fellebbezett a halálos ítélet ellen. A szekta vezetője, Asahara Soko ügyében szintén 1996 óta folyik a tárgyalás. Az eredeti nevén Matsumoto Chizuóként ismert Asahara perében legkorábban egy év múlva születhet ítélet.
Az Aum Sinrikjo időközben Alephre változtatta nevét és nyilvánosan megtagadta az erőszak alkalmazását. A japán titkosszolgálatok ennek ellenére múlt hónapban bejelentették: folytatják a szekta évek óta tartó megfigyelését, mert félelmeik szerint az Aum–Aleph továbbra is komoly veszélyt jelent a lakosságra.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.