Rikkancshadseregek a XX. század elején

A század elején egyre több újságárus dolgozott Budapest-szerte. Annak ellenére, hogy az új szakmát rendeletekkel szabályozták, a harmincas évekre csak az Est-lapok konszernjének hatezer terjesztője volt. A rikkancsok között hierarchia volt, s némelyikük jelentős vagyont szerzett ezzel a munkával.

Osgyán Edina
2002. 07. 31. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új fogalmak kerültek a köztudatba a lapterjesztés meghonosodásával. Az árusok mellett megjelentek a rikkancsok, a lapterjesztés új formáját pedig kolportázsnak nevezték el. A rikkancs szót Kozma Andor költő és újságíró alkotta meg az 1890-es évek derekán.
A lapárusítás módszere nem különbözött a mai gyakorlattól: a fővárosban az újságokat elsősorban trafikokban és könyvesboltokban lehetett kapni. Ettől eltért a vidék gyakorlata, ahol szatócs- és fűszerüzletek árusították a napi vagy heti sajtót.
Előfizetés is létezett, elsősorban egyesületek, klubok, olvasókörök és kávéházak tartoztak a megrendelők közé, az egyéni előfizetők száma jóval kevesebb volt. „Ha a fővárosban egy kávéház megnyílik, okvetlenül ott találjuk reklámtábláján, hogy az összes bel- és külföldi lapok kaphatók.” – jegyzi meg egy korabeli szállóige.
Az utcai lapárusítás a kiegyezés idején terjedt el, ám a tevékenységet csak az 1890-es években kezdték el szabályozni. Az 1897-ben született belügyminisztériumi rendelet értelmében csupán a lap címét és árát lehetett kikiabálni. A törvénykezés azt is kimondta: betegek és gyerekek nem dolgozhatnak terjesztőként.
Az előírásokat a legtöbben figyelmen kívül hagyták. Az olvasókat ugyanis a lapok tartalma ösztönözte vásárlásra, ezért a rikkancsok – munkaadóik megbízásából – a tartalomból is rendszerint idéztek. A rendőrségen gyakran tettek feljelentést amiatt, hogy a rikkancsok a valóságtól eltérő, szenzációhajhász címekkel csalogatják az olvasókat.
Némely bulvárorgánum úgynevezett rikkancshadseregeket alkalmazott. Ez annyit jelentett, hogy utcai árusaiknak a száma olykor a több százat is elérte.
A fővárosban összesen négyezer rikkancs dolgozott. Egy század eleji szaklap szerint: „Az utcai kolportázsnak különös teknikája van, valósággal olyan a szervezettsége, mint a katonaságnak. Azok a fürge fickók, kik szélsebesen, észrevehető rendszer nélkül cikáznak ide-oda az utcákon: voltaképp egy fegyelmezett hadseregnek a stratégiájával dolgoznak. A rikkancs mindig ugyanabban a meghatározott körben szaladgál, és jaj neki, ha egy másik rikkancs domíniumába téved.”
A rikkancsok között hierarchia volt. Az úgynevezett főrikkancsok nem árusítottak újságot, ők foglalkoztatták az egyszerű rikkancsokat. Jövedelmük is eszerint oszlott meg: a főrikkancsok általában gazdag emberek voltak, míg a közönséges rikkancs csak a napi megélhetéséhez elegendő pénzt keresett.
1912-ben megszigorították a rikkancsokról szóló belügyminisztériumi rendeletet és az alsó korhatárt 18 évben határozták meg.
A szigorítások ellenére nem csökkent a rikkancsok száma, sőt egyre több újságárus lepte el a fővárost. Az 1930-as évek elején az Est-lapok konszernje 6100 terjesztőt alkalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.